Zagrebački Zoološki vrt u subotu je proslavio 96. rođendan, a na proslavi je bio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je izrazio zadovoljstvo što se ZOO modernizira sredstvima EU i poručio kako se nada da će biti i na proslavi 100. i da će do tada još puno toga biti realizirano.

“Moram priznati da ste daleko došli zapravo od početka Zoološkog vrta koji je krenuo s tri lisice i tri sove. Veliki napredak se jako vidi, a jako me veseli da je prvi infrastrukturni projekt iz EU fondova u Zagrebu upravo bio povučen od strane Zoološkog vrta”, istaknuo je Tomašević. Rekao je da se radilo o prvoj fazi modernizacije ZOO-a vrijednoj oko 30-ak milijuna kuna, a 95 posto je bila financirana sredstvima EU.

Tomašević kaže da sada kreće druga faza modernizacije i veseli ga da se projekt realizira u suradnji s udrugama gdje se isto tako radi i na zaštiti divljih životinja i na njihovom istraživanju i proučavanju. Vesele ga, kaže, i novi infrastrukturni projekti prije svega vezani za prvo i drugo jezero i da će uskoro moći vidjeti i čamce na jezerima gdje će se građani moći provozati kao i u mnogim drugim europskim metropolama. Kaže da se isto radi o projektu koji EU financira sa 60-ak posto, a ostatak Grad Zagreb. U pripremi je i treća faza modernizacije ZOO-a.

“To je ono što bih volio vidjeti da što više javnih ustanova u Gradu Zagrebu maksimalno koristi EU fondove i modernizira se i na taj način unaprijedi svoje sadržaje i poveća kvalitetu usluga koje se pružaju građanima Zagreba”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Ravnatelj ZOO-a Damir Skok rekao je kako mu je posebno drago da je na proslavi gradonačelnik Tomašević. Kaže kako su razgovarali da će sve što se u ZOO-u radi godinama, ići i dalje za još ljepši, bolji i moderniji zagrebački Zoološki vrt.

U ZOO-u se grade Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Prikaz vodenih staništa i Mikrosvijet maksimirske šume. Nove nastambe dobit će europski smeđi medvjed, europski dabrovi, crvene vjeverice te ptice zlatovrana, pupavac i europska grlica. U tijeku je projekt “Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture”, a u Dumovcu kreće izgradnja oporavilišta za divlje životinje. U ZOO-u se gradi i nastamba za sive vukove, a njihovo je preseljenje preduvjet za proširenje Afričke savane, cjeline u kojoj se planira gradnja nastambe za žirafe.

U ZOO-u građani mogu upoznati 350 vrsta životinja, a posebno im je drago vidjeti njihove mladunce. Dvomjesečni zebran danas je dobio ime – Marty. Za najbolje ime iz užeg izbora prijedloga imena koje su davali građani, glasali su pobjednici kreativnog natječaja „Upoznajmo zagrebačke zebre“ – djeca iz Centra za autizam Zagreb, Škole za odgoj i obrazovanje Pula, Osnovne škole Marija Bistrica, Osnovne škole Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće i Osnovne škole Grigor Vitez iz Zagreba. Oni su malom zebranu nadjenuli ime Marty, isto kakvo nosi njemu sličan lik iz animiranog filma Madagaskar.

U vanjskoj nastambi bjelorukih gibona koja je preuređena tijekom zime, obitelj gibona danas je prognozirala rezultat sutrašnje utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Njihova je prognoza da će u utakmici Europskog nogometnog prvenstva Hrvatska pobijediti Englesku.

“Bio sam na polufinalnoj utakmici između Hrvatske i Engleske na Svjetskom prvenstvu kada smo pobijedili, tako da očekujem da ćemo pobijediti i sutra, ali evo sad su bjeloruki giboni to i potvrdili tako da sam sada mirne duše”, poručio je gradonačelnik Tomašević.

Na 96. rođendanu ZOO-a glazbenik Marin Ivanović Stole predstavio je navijačku pjesmu nadahnutu Divljim srcem grada “ZOO Zagreb volim jako”.

U edukativnom dijelu rođendanskog programa posjetitelji su upoznati s nekima od najzanimljivijih projekata istraživanja i zaštite prirode na kojima ZOO surađuje s ustanovama i udrugama diljem Hrvatske. (Hina)