Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u utorak je saslušalo smijenjenu predstojnicu Klinike za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnica Dijanu Zadravec koja je iznijela svoje dokaze o kriminalnim radnjama kojim je izvlačen novac iz te bolnice.

Zadravec, koja je od svibnja na bolovanju, izjavila je pred članovima tog saborskog tijela kako je jučer putem medija saznala da joj je v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk dao opomenu pred otkaz jer je rušila ugled bolnice te ustvrdila kako ugledu bolnice štete korupcija i oni koji je čine i zataškavaju.

Rekla je i kako je posljednji tjedan od kad se saznalo da će svjedočiti pred Vijećem putem posrednika dobila prijetnje da će dobiti otkaz.

Zadravec je rekla kako njezina borba protiv korupcije traje od 2016. pa time i progon i zlostavljanje.

Kao zamjenica ravnatelja 2016. prijavila je, kaže, krađu novca za prekovremeni rad koji je tadašnji ravnatelj Mario Zovak zataškao pa je o tome podnijela prijavu Državnom odvjetništvu i Ministarstvu zdravstva.

Krajem 2019. lažno je, tvrdi, optužena od strane Mije Primorac koja je namještala natječaje a danas vodi europske projekte u bolnici, zbog čega ju je predsjednik Upravnog vijeća bolnice Tomislav Dulibić pokušao smijeniti. Ravnatelja Zovaka i zbog ovog je slučaja prijavila DORH-u.

Kriminalna hobotnica za izvlačenje novca iz bolnice

Zadravec je rekla kako je krajem 2020. otkrila kriminalnu hobotnicu u bolnici u kojoj je izvlačen novac u džepove liječnika, zbog čega je odgovorne prijavila za zlouporabu položaja i ovlasti a neke odjelne liječnike za krivotvorenje isprava.

Tvrdi da se u bolnici niz godina odvijaju dva paralelna financijska procesa – krivotvorenje potpisa na dokumentima koje su umjesto nje kao predstojnice Klinike za radiologiju potpisivali odjelni liječnici na temelju kojih se fakturiralo prema HZZO-u, te drugi proces o tome kako se bilježio utrošeni materijal za svakog pacijenta.

Zadravec, koja tvrdi da za to posjeduje opsežnu dokumentaciju, navodi kako su ponude prema dobavljačima, s kojim je bolnica poslovala bez natječaja jer je zadnji proveden 2019., potpisivali liječnici Vladimir Kalausek i Branimir Čule, koje prelaze 30 milijuna kuna.

Navela je primjere po kojima je za zahvate utrošeno manje ugradbenog materijala u odnosu na količinu naručenu od dobavljača.

Virtualno skladište ugradbenog materijala

“Kad sam povezala ta dva procesa uvidjela sam da je dokumentacija netransparentna, aljkava i osmišljena kako bi se mogao izvlačiti novac od poreznih obveznika”, rekla je Zadravec.

Kaže da postoji tzv. virtualno skladište koje je 16. veljače 2020., kada je to otkrila, brojilo ugradbenih materijala u vrijednosti 6,6 milijuna kuna koji nigdje nije bio evidentiran.

“On je stajao u ormarima i bilo tko je mogao ušetati i odnijeti ga. Određenom materijalu istekao je rok, što znači da se mogao baciti. To je vrijednost jednog ultrazvučnog uređaja”, navela je Zadravec.

“Nekome je bilo u interesu da se naruči više materijala zbog provizije”, ustvrdila je.

Govori kako je ugradbeni materijal za neurointervencijske zahvate tijekom 2019. iznosio 30 milijuna kuna, a 20 milijuna tijekom 2020..

“U dvije godine platilo se 50 milijuna kuna. Prema HZZO-u je za zahvate fakturirano u 2019. 14,9 milijuna kuna a za 2020. 15,9 milijuna. Znači da je HZZO za zahvate platio oko 30 milijuna kuna, a za materijal dobavljačima 20 milijuna kuna”.

Dulibić: Nisu pronađena značajna odstupanja u poslovanju

Komentirajući iskaz Dijane Zadravec, državni tajnik i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice Tomislav Dulibić rekao je kako su u bolnici trenutno inspektori ministarstava zdravstva i financija te HZZO-a koji provode kontrolu i nadzor poslovanja na temelju njezinih tvrdnji.

“Prema prvim podacima, nisu pronađena značajna odstupanja, osim nekih manjih nepravilnosti. To je provelo 11 inspektora, pozovite ih da svjedoče”, rekao je Dulibić.

Kaže kako je odluka o inspekciji u Vinogradskoj donesena prije par tjedana.

“Nekoliko puta sam rekao Zadravec da prijavi nadležnim tijelima ako ima sumnju na korupciju. Što bih ja trebao napraviti? Zatražio sam očitovanje ravnatelja. Svi postupci su u tijeku pa ćemo vidjeti pravorijek”.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Nikola Grmoja pitao je je li tko reagirao na njezine prijave, a Zadravec je odgovorila je nakon njezine prijave oko prekovremenih sati pozvana inspekcija Ministarstva zdravstva koja je zaključila da to treba istražili ravnatelj.

“U zadnjem slučaju sam saslušana, izvidi su tajni, o tome ne mogu govoriti. O drugim slučajevima nitko me nije kontaktirao”, kazala je Zadravec.

Zaključci: Što prije istražiti činjenice vezane uz prijave

Vijeće je nakon saslušanja prihvatilo zaključke da ministarstva zdravstva, financija i gospodarstva te DORH i USKOK što prije utvrde činjenice vezane uz prijave Dijane Zadravec.

Nju je obvezalo da dostavi preslike prijava koje je upućivala nadležnima te SMS poruku u kojoj, po njezinim tvrdnjama, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković lobira za ponovno imenovanje Zovaka za ravnatelja bolnice.

Vijeće će audiozapis s današnjeg saslušanja dostaviti DORH-u, a od Ministarstva a zdravstva tražiti da dostave svu dokumentaciju o inspekcijskom i upravnom nadzoru u KBC-u Sestre milosrdnica od 2016. do danas ili zašto ga nije bilo.

Od Vlade se tražiti osiguranje dodatnih uvjeta za zapošljavanje financijskih istražitelja na sudovima u četiri velika grada.

Vijeće je na sjednici prihvatilo i izvješća Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o izvršenju mjera Akcijskog plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

Poduzete su mjere koje se odnose na uspostavu transparentnijeg sustava lijekova kroz izmjene Zakona o lijekovima, pacijentima je omogućen uvid u slobodne termine na listama čekanja na internet stranicama bolnica, a prati se i provedba eNaručivanja, posebno prioritetnih pacijenata, rekao je Dulibić.

Djelomično je provedena mjera vezana uz specijalističko usavršavanje i transparentnost dodjeljivanja mentora, jer je Pravilnik o tome ponovno u javnoj raspravi te se čeka očitovanje Hrvatske liječničke komore (HLK).

Rečeno je i kako HZZO kao samostalni nositelj kontinuirano i transparentno provodi kontrolu ugovornih subjekata i o tome izvještava Ministarstvu zdravstva.

Zaključeno je i da se od Ministarstva zdravstva zatraži podatke o broju zahtjeva za zdravstvenom inspekcijom i donesenim rješenjima a od HLK podatke o broju oduzetih licenci za obavljanje samostalnog liječničkog rada zbog kršenja Kodeksa medicinske etike. (Hina)