Državni hidrometeorološki zavod za karlovačku je regiju za utorak izdao narančasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom oborina većom od 80 mm, a Glavni centar za obranu od poplave najavio je za četvrtak proglašavanje izvanrednih mjera obrane.

Naime, prema hidrološkoj prognozi, vodostaj Kupe u Karlovcu mogao bi u četvrtak biti 784 centimetra, a Korane 757, što je porast od 134 centimetra.

Vodostaj Kupe danas u podne bio je devet centimetara viši nego dva sata ranije, te je iznosio 650 centimetara, a prema hidrološkoj prognozi Glavnog centra za obranu od poplave, očekuju se da će četvrtak iznositi 784 centimetra.

Voditelj karlovačke ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović rekao je danas Hini da se stožeri civilne zaštite od jučer “intenzivno pripremaju za poplavu”, da vatrogasci i radnici gradskih tvrtki pune vreće za zečje nasipe, te da se izvlače i pripremaju crpke za ispumpavanje vode.

Iz Ravnateljstva Civilne zaštite pozivaju gradove, općine i građane da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu od mogućeg poplavljivanja. Vozače se poziva na oprez u prometu zbog smanjene vidljivosti i mogućeg proklizavanja na mokrim kolnicima, pogotovo zato jer je moguće i izlijevanje rijeka na prometnice.

“Također je moguć prekid opskrbe električnom energijom i vodom kao i prekid komunikacijske mreže”, stoji u priopćenju Civilne zaštite.