Za 30. Dan državnosti prigodna poštanska marka s motivom crvenih i bijelih ružinih latica

27. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Za 30. Dan državnosti prigodna poštanska marka s motivom crvenih i bijelih ružinih latica


Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 28. svibnja 2020. novu prigodnu poštansku marku „30. Dan državnosti Republike Hrvatske“.

Motiv prikazan na poštanskoj marki su crvene i bijele latice ruža koje simboliziraju boje hrvatskoga grba. Autorica marke je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba. Naklada marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je 300 000 primjeraka, a izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja.

Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a u Poštanskom uredu 10000 Zagreb 28. i 29. svibnja 2020. bit će u uporabi prigodni žig prvog dana.

Hrvatski sabor utjelovljenje je hrvatske državnosti. Počevši od saborovanja za vrijeme hrvatskih narodnih vladara, iz čega su u razvijenom srednjem vijeku nastali slavonski i hrvatski sabor, preko staleških hrvatskih sabora, prvoga građanskog sabora u 19. stoljeću pa sve do suvremenih dana, upravo je sabor predstavljao instituciju koja je opstajala i u najtežim danima. Sabor je bio i ostao neprekinuti čuvar državnosti i samostojnosti naroda i države što se duboko utisnulo u svijest naroda sve do današnjih dana.

Nakon gotovo 20 godina Hrvatska ove godine svoju državnost ponovno slavi 30. svibnja, u spomen na taj dan 1990., kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor, kao izraz volje građana iskazane na prvim slobodnim izborima, i kada je izabrano novo državno vodstvo koje je povelo Hrvatsku na put suverenosti i samostalnosti.

Facebook Comments