Dio saborske oporbe prozvao je u petak ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da službe ministarstva nisu pravovremeno i adekvatno reagirale na pojavu bedrenice u nekim dijelovima Hrvatske, što je ona odbacila.

„U slučaju sumnje na bedrenicu, koja se ne događa samo u Hrvatskoj, sva nadležna tijela su reagirala promptno i učinkovito spriječila daljnje ubrzano širenje bolesti”, ustvrdila je Vučković tijekom rasprave o konačnom tekstu zakona o zdravlju životinja.

Čim se pojavila sumnja nadležna tijela su postupila kao da je riječ o dokazanoj bedrenici, iako prvi nalaz nije bio pozitivan, proglasili opasno područje i reagirali, odgovorila je ministrica Ružici Vukovac (Za pravednu Hrvatsku), koja je ocijenila da reakcija na bedrenicu nije bila adekvatna.

Na području Lonjskog polja uginulo je 107 goveda, a šest osoba završilo je u bolnici zbog sumnje na zarazu, rekla je Vukovac.

Slično smatra i Željko Lenart (HSS) koji kaže da je cijeli posao odrađen traljavo. „Službe i nisu baš tako brzo reagirale, inspektori nisu željeli izaći iz auta jer su se bojali zaraze”, rekao je.

Govoreći o veterinarskim nadzorima, Vučković je naglasila da je ta aktivnost pokrenuta nakon niza godina, ove je godine obavljeno 4000 pregleda, a iduće se planira napraviti nadzor na svakom gospodarstvu, za što je osigurano više od 40 milijuna kuna.

„Zdravlje domaćih životinja u Hrvatskoj se dobro njeguje, što potvrđuju i brojni statusi države oslobođene od teških bolesti”, istaknula je ministrica poljoprivrede.

Zakonom o zdravlju životinja pod jedinstven zakonodavni okviru stavljaju se pitanja koja se odnose na zdravlje životinja, sprječavanje i kontrolu bolesti, označavanje i promet životinjama.