Vučković i Bulj razgovarali o zbrinjavanju zanemarenih domaćih životinja na području Sinja

12. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Hrvatska Vučković i Bulj razgovarali o zbrinjavanju zanemarenih domaćih životinja na području Sinja


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je razgovarala s gradonačelnikom Sinja Mirom Buljem o hitnom zbrinjavanju zanemarenih domaćih životinja na sinjskom području i sufinanciranju izgradnje skloništa za životinje te navodnjavanju sinjskog polja.

Na sastanku održanom u Ministarstvu poljoprivrede na inicijativu sinjskog gradonačelnika, utvrđeno je da će se radi zaštite javnog zdravlja i dobrobiti zanemarenih životinja, u što kraćem roku primijeniti mjere privremenog zbrinjavanja životinja, do odluke suda koji može odlučiti o trajnom oduzimanju životinja, priopćeno je iz Ministarstva.

Istaknuta je mogućnost sufinanciranja izgradnje skloništa za životinje u okviru Programa ruralnog razvoja te nadogradnje postojećeg informacijskog sustava kojim će se ojačati suradnja i koordinacija među svim dionicima u procesu zbrinjavanja zanemarenih i napuštenih životinja, što uključuje Ministarstvo poljoprivrede, Državnog inspektorata te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Ministarstvo poljoprivrede već je ranije Europskoj komisiji uputilo prijedlog prihvatljivosti troškova Programa ruralnog razvoja u okviru Mjere 7 kojim bi se sufinancirala izgradnja skloništa za životinje, a s obzirom da je zaprimljen pozitivan odgovor izmjene Programa već se pripremaju te su u tijeku konzultacije sa županijama o njihovim potrebama po tom pitanju, navodi se u priopćenju.

Na sastanku je bilo govora i o obrazovanju u poljoprivredi u Sinju te navodnjavanju sinjskog polja.

Uz ministricu Vučković sastanku sa sinjskim gradonačelnikom Mirom Buljem i dr. Danicom Ramljak, nazočili su državni tajnik  Šimo Mršić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu Antun Vujić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić i načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane DIRH-a Gordan Jerbić. (Hina)