Kiklop film, produkcijska kuća Antuna i Andrije Vrdoljaka, dostavila je dopis zagrebačkom Trgovačkom sudu u kojem ističe da nema pokretnu i nepokretnu imovinu te nije sposobna podmiriti dospjele obaveze zbog kojih je pokrenut skraćeni stečajni postupak.

Dopis koji potpisuje Andrija Vrdoljak, sin poznatog redatelja i generalnog direktora  HRT-a od 1991.do 1995. Antuna Vrdoljaka, uslijedio je nakon sudskog poziva da u sklopu predloženog pokretanja skraćenog stečaja podnese popis imovine i obaveza tvrtke s više od tri milijuna kuna utvrđenog duga.

Kiklop film u vlasništvu je oca i sina Antuna i Andrije Vrdoljaka, koji su u sudskom registru navedeni kao osnivači, a Andrija Vrdoljak naveden je i kao direktor tvrtke na zagrebačkom Dobrom dolu, registrirane 2015. sa samo 20.000 kuna temeljnog kapitala.

Najveći projekt Kiklop filma – film i serija “General” o životnom putu generala Ante Gotovine, bila je predmet brojnih kritika u medijima, ali i napisa o financiranju tog projekta.

Tvrdilo se da je Hrvatski audovizualni centar (HAVC) platio 4,2 milijuna kuna, a HRT je, zahvaljujući potpisu bivšeg v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića na samom kraju njegova mandata, za taj projekt izdvojio oko 9,6 milijuna kuna. Osim toga, film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1,8 milijuna kuna, Ministarstvo obrane s dosad nepoznatim iznosom, HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.

Nakon završetka projekta “General”, neki od sudionika su istupili u javnosti zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja, a neki su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma.

Mediji su pisali kako se “General” nije ispostavio rentabilnim projektom, kako se očekivalo, a kritičari su ocijenili da su film i serija dvojbene umjetničke vrijednosti. (Hina)