VRBOVEC – Autor knjige „Tragom identiteta južnomoravskih Hrvata“, prof. dr. sc. Alojz Jembrih redoviti je profesor u trajnom zvanju, hrvatske književnosti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku promocije, uglednog znanstvenika predstavila je prof. Mateja Hrgovan istakavši da je autor 16 zasebnih knjiga i preko 300 znanstvenih radova iz područja povijesti hrvatske književnosti i jezika, leksikografije, dijalektologije, slavistike, hrvatske kulture, hrvatskog školstva, kajkavskoknjiževne baštine i gradišćanskohrvatske književnosti i jezika.

Predstavljajući svoju knjigu u Narodnoj knjižnici u Vrbovcu u sklopu Mjeseca knjige, ugledni znanstvenik je istakao da knjiga u prvom dijelu donosi kratak pregled doseljavanja Hrvata u južnu Moravsku. U drugom dijelu ovog uratka predočen je putopis zagrebačkog srednjoškolskog profesora Đure Kutena (1842.- 1902.).

Putopis je nastao 1884. pod naslovom „Tri dana među moravskim Hrvatima“. Taj putopis od prvorazredne je etnografske vrijednosti, jer iz prve ruke saznajemo o svim nijansama života i običaja južnomoravskih Hrvata.

Đuro Kuten je rođen u Dijanešu kraj Vrbovca. Autor je prvog udžbenika-„Risanke“.(Đuro je mlađeg brata Krunoslava Kutena doveo u Zagreb i zaposlio ga u „Vijencu“ kojeg je uređivao August Šenoa. Krunoslav je bio pjesnik koji je napisao 50-tak pjesama i mlad je umro). Treći dio knjige obuhvaća hrvatske frielištofske Jačke i prodike iz pera Josipa Hubenyja.

knjiznica vrbovec1

Ovom knjigom skrenuta je pozornost hrvatske znanstvene, kulturne i šire javnosti na postojanje Hrvata u južnoj Moravskoj (Češka) i to u trima selima od prve polovice 16. do 40-tih godina 20. stoljeća.
Knjigu je izdalo Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina i Hrvatsko književno društvo Sv. Jeronima iz Zagreba.

-Nakon promocije “Tragom identiteta južnomoravskih Hrvata „ u Sv. Jeronimu u Zagrebu- ističe prof. Martina Sanković – ravnateljica Narodne knjižnice Vrbovec, Vrbovec je zahvalan autoru i izdavačima što je knjiga promovirana i u našem gradu na čijem je području rođen Đuro Kuten.

knjiznica vrbovec2

Iduća je promocije 23. studenog u Svetom Ivanu Zelini. – Ovo je 85. knjiga male biblioteke „Dragutin Domjanić „ i bilo nam je zadovoljstvo i čast surađivati s uglednim znanstvenikom Alojzom Jembrihom – rekao je Ivica Kukovačec, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina.

Dragan Vicković/prigorski.hr