Vlada usvojila dvije nove mjere Ministarstva graditeljstva // Još bolji uvjeti stambenog zbrinjavanja mladih

25. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Hrvatska Vlada usvojila dvije nove mjere Ministarstva graditeljstva // Još bolji uvjeti stambenog zbrinjavanja mladih

PROMO


Izmjenama dvaju zakonskih prijedloga potičemo demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjujemo iseljavanje mladih obitelji, rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja

Na prošlotjednoj sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćene su izmjene dvaju zakonskih prijedloga, Zakona o društveno poticanoj stanogradnji i Zakona o subvencioniranju stambenih kredita – radi se o dvije mjere čiji je temeljni fokus rješavanje stambenog pitanja mladih, odnosno osiguravanje doma za mlade ljude.

Kako ističe ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, u izmjene jednog i drugog zakona išlo se na traženje građana – unazad godinu dana slušali smo zahtjeve građana, komunicirali s njima i odlučili mjere dodatno poboljšati i prilagoditi njima.

Naime, Zakon o subvencioniranju stambenih kredita donesen je u svrhu poticanja demografske obnove društva, urbane regeneracije naselja te smanjenja iseljavanja mladih obitelji. Zakonom se propisuje davanje pomoći građanima prilikom rješavanja stambenih pitanja kupnjom stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, putem subvencioniranja stambenih kredita.

U dvije godine, otkada se provodi mjera stambenog subvencioniranja, 5.300 mladih obitelji dobilo je subvencije i osiguralo svoje stambeno pitanje, a u 2018. godini broj zahtjeva porastao je za 23 posto, što je pokazatelj da je ova mjera dobro pogođena. Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33 godine, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što iznosi 2.900 kn.

Kako smo već istaknuli, ova mjera stambenog zbrinjavanja ujedno je i demografska mjera jer se za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija Države produžuje za dodatne dvije godine. Do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5300 obitelji osiguralo svoj dom, a u tim je obiteljima rođeno preko 550 djece.

Ovim zakonskim izmjenama, nakon otvorenog dijaloga s građanima, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uvodi novinu – dodatno će se subvencionirati krediti za svakog maloljetnog člana kućanstva na dan podnošenja zahtjeva za jednu godinu! Drugim riječima svako dijete, član kućanstva, koje je maloljetno omogućava subvencioniranje kredita u trajanju od jedne godine.

Ono što ostaje nepromijenjeno jest da subvencije čine od 30 do 51 posto rate kredita, ovisno o indeksu razvijenosti, tijekom 5 godina, a za svako dijete koje se rodi u tom razdoblju, produžuje se dvije godine.

Podsjećamo, mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019. i 2020. godine kada će biti raspisani novi pozivi.

Na poziv će se moći prijaviti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije mogu ostvariti oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi APN nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju, koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija, utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti.

Jednako kao i subvencionirani krediti, Zakon o društveno poticanoj stanogradnji je također konkretna demografska mjera koja za cilj ima omogućiti mladima osiguranje stanovanja i ostanak u Hrvatskoj.

Izgradnja stanova POS-a je program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihovog doma. Stanovi POS-a grade se za kupnju i najam, a do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova u koje je uloženo više od 4 milijarde kuna. U naredne dvije godine planira se izgraditi novih tisuću stanova na lokacijama u Zadru, Splitu, Trogiru, Solinu, Biograd na Moru, Bolu, Cresu, Krku, Kraljevici, Lovranu, Poreču, Visu i Vrsaru.

Izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, želi se omogućiti rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana koji kupuju stanove na slobodnom tržištu, a smanjuje se i kamatna stopa na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto. Također, želi se omogućiti kupnju stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja, te spriječiti zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova.

Da rezimiramo – do sada je odobreno 5300 subvencioniranih kredita i izgrađeno je 8276 POS stanova. Riječ je o više od 13 500 domova za preko 36 000 mladih ljudi.

Prema postojećim projekcijama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređena, do 2020. godine će 20 tisuća obitelji imati svoj dom zahvaljujući upravo ovim dvjema mjerama, što je dobar primjer politika u korist naših sugrađana.

prigorski.hr

Facebook Comments