Čelnici sindikata i premijer Andrej Plenković u ponedjeljak su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o rastu plaća i materijalnih prava u državnim i javnim službama i poručili da će se pregovori ponovno pokrenuti prije rujna ako to bude zahtijevao inflacijski pritisak.

“U manje od 12 mjeseci osnovica plaća u državnim i javnim službama povećava se za 12,44, a godišnja inflacija bit će 10,4 posto”, istaknuo je premijer Plenković nakon potpisivanja sporazuma sa sindikatima.

Poručio je kako Vlada nije slijepa ni nijema, te da će, u skladu s okolnostima, sjesti ponovno za stol sa sindikatima i pregovarati, što se u ovom trenutku ne može predvidjeti.

Na temelju danas potpisanoga sporazuma, plaće u javnim i državnim službama povećavaju se za šest posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja iduće godine.

Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini najkasnije u trećem tjednu rujna.

Činjenicu da je sporazum potpisalo 11 od 13 sindikata u javnim i državnim službama, premijer je ocijenio “snažnom podrškom” te dodao da su u Vladi shvatili i poruku dijela sindikalnog članstva koje je odbilo ponudu.

Naime, sporazum su odbili potpisati sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju s obrazloženjem da je to nedovoljno povećanje plaća s obzirom na inflatorna kretanja.

Plenković je to prokomentirao porukom da će njihovim članovima postignuti dogovor ići u prilog jer će i oni (u školama i na fakultetima) imati koristi i veću plaću na temelju dogovora koji je prihvatilo ostalih 11 sindikata.

“Dio nezadovoljstva naših članova je jasan jer nismo dobili povećanje osnovice od 8 + 5, koliko smo tražili na početku, ali ovo je temelj za nadogradnju sljedeće godine”, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Podsjetila je da su ove godine dva puta vođeni pregovori za rast osnovice te da zaposlenici u javnom sektoru ulaze u novu godinu s 10,24 posto većom osnovicom, kao i da je osiguran  rast osnovice od dva posto u travnju iduće godine.

“To je u 12 mjeseci rast osnovice od 12, 44 posto”, izračunala je Šprem te dodala da se dijalog nastavlja na dobrobit svih  jer Vlada, kao najveći poslodavac, mora voditi brigu o svim zaposlenima u javnom sektoru.

Plenković: Unaprijediti standard zaposlenika u javnim i državnim službama

Sporazum su potpisali Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat MUP-a – za državne službenike i namještenike.

“U šest godina mandata naše Vlade materijalna prava i plaće, uključujući dogovoreni porast u travnju 2023., rasle su za 33 posto. To dovoljno govori o političkoj volji i namjeri Vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama”, poručio je Plenković te dodao da to treba povezati s paketom mjera od 26 milijardi kuna ove godine, subvencioniranjem cijene struje i osiguranjem cijene plina.

Ministar rada Marin Piletić objasnio je da se kolektivna prava odnose samo na državne službenike i namještenike, a ne i na dužnosnike. Dodao je da je u proceduri preporuka Svjetske banke da se izjednače osnovice dužnosnika te državnih i javnih službenika. Kada se to donese, svako buduće povećanje osnovice, osjetit će se i na plaćama dužnosnika. Cilj je da istu osnovicu imaju sve plaće koje se isplaćuju iz državnog proračuna, rekao je Piletić.