Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je u utorak kako se pitanje ravnopravnosti spolova u hrvatskom društvu još uvijek marginalizira, a seksizmi se nerijetko svrstavaju pod pošalice, doskočice i humor.

“Možemo reći da imamo dobar zakonodavni okvir i nacionalne mehanizme, međutim još uvijek treba raditi na promjeni percepcije društvne svijesti, udžbenika, odgojno-obrazovnog sustava, kao i edukaciji mladih i stručnih ljudi”, ustvrdila je Ljubičić prilikom predstavljanja evaluacijskog izvješća o radu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u razdoblju od 2003. do 2013.

U promatranom razdoblju pravobraniteljica je radila na ukupno 13.838 predmeta, učinjeno je 148 neovisnih analiza i istraživanja, od kojih je gotovo 40 posto učinjeno tijekom zadnje tri promatrane godine. U izvješću se navodi i kako je dato mišljenje i primjedbe na 499 zakona i propisa, a surađivalo se s 371 organizacijom civilnog društva.

Pravobraniteljica je u najvećem broju postupala u predmetima vezanim za diskriminaciju temeljem spola u području zapošljavanja i rada (48,3 posto predmeta), u području obiteljske problematike uključujući i obiteljsko nasilje (20,4 posto), medija (11 posto), političke participacije (7,7 posto) te analize relevantnih zakona ( 7,7 posto).

Temeljem pritužbi građana, pravobranitljica je bila najaktivnija u Zagrebu.

“Kad sam došla, 2011. godine čak 65 posto pritužbi je bilo iz Zagreba, potom Zagrebačke županije, dok su neke županije imale nula posto predstavki”, prisjetila se Ljubičić dodajući kako je potom intenzivirano djelovanje njezinog ureda.

Pohvalila se i kako je velik napredak učinjen i u smjeru uvažavanja upućenih preporuka.

“2011. godinu karakterizira novi pristup te povećanje vidljivosti uloge pravobraniteljice, što je utjecalo i na povećanje broja predmeta”, naglasila je voditeljica projekta Mirjana Adamović.

Ljubičić je kazala i kako se puno radi na području edukacije s policijom, državnim odvjetništvom, policijskom i pravosudnom akademijom. Educiraju se urednici medijskih kuća, nastavničko osoblje, a provode se i edukacije po školama, među studentima i slično. “Možemo reći da se iznimno ulaže u osvještavanje načela ravnopravnosti spolova koje je još 2000. godine uvedeno u Ustav kao temeljna vrednota, no na žalost mnogi na pozicijama javne i političke moći još ne razumjevaju što znači načelo spolova”, ustvrdila je Ljubičić.

Predsjednik saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin ocijenio je kako Hrvatska danas, po pitanju ranopravnosti spolova, nije demokratska država. “Na nama je da to ispravimo i već u idućem mandatu treba tomu težiti”, kazao je Grbin.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli složila se kako u društvu vlada razjedinjenost. “Deklarativno se borimo za ravnopravnost spolova, ali provedba nam je često u problemu”, zaključila je.

(Hina)

fah