Hrvati su po zdravstvenoj pismenosti u dnu EU, vjerujemo u svakakve bedastoće, a to bi moglo imati utjecaj na ishode epidemije, piše educentar.hr. Prema podacima Eurobarometra, Hrvatska spada na samo dno ljestvice kada je riječ o zdravstvenoj pismenosti i odnosu prema teorijama zavjera.

Broj naših sugrađana koji vjeruju u sve i svašta inače je prilično zabrinjavajući, a sada, u pandemiji, mogao bi biti i poguban. Tako na primjer čak 47% Hrvata vjeruje da antibiotici ubijaju i viruse i bakterije, čak unatoč činjenici što im sam naziv, anti-biotici, sugerira da se radi o lijekovima za eliminaciju bakterija.

Za usporedbu, u ovo vjeruje 32% svih građana EU. Visokih 38% građana Hrvatske smatra da lijek za rak već postoji, no da ga se skriva od javnosti iz komercijalnih razloga, dok 50% njih vjeruje da su virusi proizvedeni u laboratorijima kako bi se kontroliralo naše slobode.

“Nalazi Eurobarometra o hrvatskim građanima uklapaju se u nisko povjerenje Hrvata u institucije, relativno lošu obrazovnu strukturu, koja je podosta vezana uz lošu dobnu strukturu stanovništva. Premda naš školski sustav nudi puno informacija i široku opću kulturu, ne uspijeva adekvatno prenijeti znanje i vještine. To se vidi po lošim rezultatima prema PISA studiji o jezičnoj i matematičkoj pismenosti naših školaraca, a onda se odražava i na ovakva razmišljanja o zdravstvenim temama”, objasnio je docent na Fakultetu političkih znanosti, Višeslav Raos.