Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je od nedjelje 1.829 različitih vatrogasnih intervencija u kojima su ukupno angažirana 5224 vatrogasca s 1761 vatrogasnim vozilom, izvijestila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Na području Hrvatske Kostajnice i dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave, a rijeka Una u Kostajnici je u postupnom opadanju vodostaja, stoji u priopćenju HVZ-a.

Na terenu su vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP Novska čijom se pumpom velikog kapaciteta rade ispumpavanja.

Najviše intervencija je bilo na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Popovače, Siska, Volodera i Gornje Gračenice.

Do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno 112 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja stabala, sprječavanja prodora vode u objekte, ispiranje kolnika i izgradnja zečjih nasipa te su angažirana 406 vatrogasaca sa 116 vatrogasnih vozila te jedno plovilo.

Područje Jasenovca je u pripravnosti zbog nadolazećeg vodenog vala. I područje Petrinje je također spremno za vodeni val koji se očekuje tijekom dana i predvečer, a vatrogasci konstantno ispumpavaju vodu te same kuće nisu ugrožene.

Na području Karlovačke županije zabilježeno je do sada 350 tehničkih intervencija, izvida i ostalih operativnih aktivnosti vezanih za obranu od poplava, a koje uključuju ispumpavanja vode, uklanjanje stabala te postupke obrane od poplava: izradu zečjih nasipa, punjenje vreća s pijeskom i prijevoz ljudi.

Angažirano je 796 vatrogasca s 277 vatrogasnih vozila te šest čamaca iz postrojbi sa područja županije, a najviše intervencija je zabilježeno na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Vojnića.

Provedena je i izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, ukupno u dvije smjene, u kojima je sudjelovao 131 vatrogasac sa 44 vatrogasnih vozila te dva plovila koji su upućeni na pogođeno područje. Dostavljeno je 28 pumpi, sedam agregata i pet motornih pila te ostala oprema za rad.

U Karlovcu je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaj Korane dok su za Kupu sada na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Oba vodostaja su u trendu kontinuiranog laganog opadanja.