Dosadašnji vijećnik Mosta u primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini i kandidat za župana na posljednjim lokalnim izborima Leo Pavela napustio je tu stranku zbog, kako je rekao u četvrtak na konferenciji za novinstvo, neprihvatljivog odnosa Mosta prema pandemiji covida-19.

Paveli je neprihvatljivo da Most “okreće leđa krovnim liječničkim organizacijama u Hrvatskoj i vlastitom Savjetu za zdravstvo”.

“Razgovarao sam s predsjednikom tog savjeta Ivanom Bekavcem te mi je rekao da on dijeli stav struke i ne razumije vrh stranke koji se odlučio ponašati na potpuno drugačiji način. Most je ušao u bitku koju ne mogu dobiti jer se ne može dobiti bitka protiv većine građana, Vlade i svih pet krovnih liječničkih organizacija. Poštujem dobre poteze Mosta i pozivam ih da se vrate na pravi put”, rekao je Pavela.

Ocijenio je da u svakoj stranci ima dobrih i kvalitetnih ljudi, a kao primjer u Mostu naveo je drugog županijskog vijećnika Josipa Katalinića.

Pavela je rekao da preko takvog stajališta Mosta o pandemiji nisu mogli prijeći on, Vjekoslav Vahtarić i Filip Gardoš, s kojima, kako je rekao, čini platformu Kigo te su zajedno izašli iz Mosta.

“Sve hrvatske stranke koje pozivaju na nesuradnju s pet krovnih liječničkih organizacija u ovom trenutku ne rade u interesu Hrvatske nego su antidržavni elementi”, ocijenio je.

Na pitanje da ocijeni ponašanje saborskog zastupnika Mosta Marina Miletića, Pavela je rekao kako to što Miletić čini u politici nije dobro te da bi bilo mnogo pametnije razgovarati i poštovati struku.

Pavela je rekao da su dodatni razlozi izlaska njih trojice iz platforme Kigo udaljavanje od programskih obećanja prije izbora i trošenje dragocjenog vremena na teme koje se tijekom izbora uopće nisu spominjale.

“Mi smo ušli u politiku sa željom da se Gorski kotar i Kvarner promoviraju kao jake turističke destinacije u Europi te smatramo da temama cijepljenja, abortusa, vjere i nacionalnosti nema mjesta u politici”, rekao je.

“Ovo sad nije isti Most kao onaj s Ines Strenjom i Josipom Katalinićem, u kakav smo ušli”, dodao je.

Rekao je da će zadržati vijećničko mjesto u Županijskoj skupštini i već sutra početi pregovore s političkim grupacijama.

Sadašnji prijedlog županijskog proračuna za 2022. godinu Kigu nije prihvatljiv te ima dodatne prijedloge vezane uz razvoj Gorskog kotara, istaknuo je Pavela i dodao kako osjeća veliku odgovornost za djelovanje u Županijskoj skupštini s obzirom na to da je sad njegov glas odlučujući za donošenje proračuna.

“To nam se ne sviđa i nismo za to ušli u politiku, a očekivali smo da ćemo sva pitanja rješavati u zajedništvu”, zaključio je.

Kako je tijekom cijele konferencije za novinstvo govorio u množini, kao predstavnik platforme Kigo, Pavela je objasnio da djeluju zajedno od osnutka Kiga prije 13 godina, da zajedno ulaze i izlaze iz stranke te da platforma predstavlja 40-ak uspješnih ljudi u županiji, vlasnika ugostiteljskih objekata, hotela ili putničkih agencija.

U Županijskoj skupštini sad je, osim nezavisnog vijećnika Pavele, još 12 vijećnika HDZ-a, pet vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera, tri vijećnika s nezavisne liste Ive Rinčić, jedan vijećnik Mosta (Josip Katalinić) i dva vijećnika Možemo!

Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS do dopunskih je izbora za predstavnike nacionalnih manjina imala 17 vijećnika. Na tim izborima izabran je Ivo Vidotto kao nezavisni kandidat talijanske nacionalne manjine, te predstavnici srpske nacionalne manjine Vesna Blanuša i Dejan Jakšić s liste SDP-SDSS-PGS-IDS-HSU-HSS. I Vidotta je na izborima poduprla koalicija sa SDP-om na čelu. Tako u novom sastavu, s izabranim vijećnicima nacionalnih manjina, primorsko-goranska Županijska skupština ima 44 člana, a SDP-ova koalicija s tri nova vijećnika ima 20 mandata.

 

(Hina)