U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Gradom Glinom i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom u Glini se u srijedu je svečano obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Svečanost je počela polaganjem vijenaca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma na mjesnom groblju i Svetom misom u župnoj crkvi Svetog Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, a nastavljena podizanjem hrvatskog stijega i polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu u Glini.

Uslijedio je mimohod ulicama Gline predvođen ratnim zastavama i svečana akademija u Hrvatskom domu. Ovdje su se nazočnima obratili glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministzar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Željka Josić i izaslanik Predsjednice RH, župan Ivo Žinić.

Tijekom druženja u parku pored crkve Svetog Ivana Nepomuka u Glini izveden je prigodni program „Policija danas u službi građana“, postav taktičko-tehničkog zbora Ministarstva unutarnjih poslova te pokazna vježbu ATJ Lučko.

Tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991., odmah nakon Ustavne odluke Hrvatskog Sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini te na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini s ciljem protjerivanja Hrvata s tog područja. Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Proglašenje neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991.

Hrvati su u Glini dočekali s ushićenjem, međutim istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji. Stoga je 26. lipnja 1991. napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4.40 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku, odnosno napad na instituciju suverene države nakon proglašenja Hrvatske neovisnosti.

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

prigorski.hr