Glavna skupština UN-a 1987. proglasila je 26. lipnja “Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama” želeći upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga u društvu i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – Međunarodno društvo slobodno od zlouporabe droga.

Tim povodom u u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u Edukacijskom centaru u Rockefellerovoj ulici održana je konferencija za medije na kojoj je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković istaknuo da je kvaliteta kokaina postala bolja, dok je cijena ostala ista. Opsežna analiza otpadnih voda iz 73 grada iz 20 EU zemalja pokazala je da se na području Zagreba dnevno potroši skoro tri puta više kokaina nego prije pet godina, iako je i dalje ispod europskog prosjeka.

-Imamo porast konzumacije kokaina, amfetamina, odnosno ecstasyja i marihuane, koja je sveprisutna budući da 70 posto svih zapljena otpada na marihuanu. -kazao je Petković.

prigorski.hr