VIDEO Bernardić i Maras: Potplaćeni i nesigurni ne ostaju u Hrvatskoj

2. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Hrvatska VIDEO Bernardić i Maras: Potplaćeni i nesigurni ne ostaju u Hrvatskoj

Dalibor Urukalovic/PIXSELL


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je u središnjici stranke zajedno sa saborskim zastupnikom Gordanom Marasom i predsjednicom SDP-ova Savjeta za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog Tanjom Dalić najavio prijedloge zakona kojima bi se stalo na kraj nesigurnim radnim mjestima i potplaćenosti radnica i radnika u Hrvatskoj.

Bernardić je na početku kazao kako prema relevantnim istraživanjima radnici u Hrvatskoj nisu toliko nezadovoljni kolektivnim ugovorima i samim uvjetima rada, koliko ih u loši položaj stavlja visina plaće.

-Radnici u Hrvatskoj su potplaćeni. Ne mogu se ne prisjetiti priče koju sam nedavno čuo na radiju. Čovjek je govorio kako pakira kofere i zajedno sa svojom ženom i djetetom odlazi u daleku Irsku na bolje plaćen posao. Iako su u Hrvatskoj on i supruga radili, činjenica je da s tim novcem nisu mogli živjeti dostojanstveno.-kazao je Bernardić

Niske plaće i nesigurni uvjeti rada, glavni su razlozi iseljavanja, ustvrdio je Bernardić, i dodao da, dok se jedni u Hrvatskoj besramno bogate, drugi ostaju gladni.

-Dok se neki bogate na sumnjive načine, drugi ne mogu živjeti od pošteno zarađene plaće. Došlo je vrijeme da ispravimo tu nepravdu i smanjimo razlike između bogatih i siromašnih. Dok su se neki obogatili sumnjivom privatizacijom, drugi su osiromašili. Vratit ćemo dostojanstvo ljudima. Zimnica, ljetovanje, nove cipele i pun frižider u Hrvatskoj više ne smiju biti luksuz. -istaknuo je.

Posebno je zabrinjavajućim ocijenio da HDZ na čelu s premijerom Plenkovićem, kako je rekao, želi potiho i pogodovanjem pojedincima i zapošljavanjem po rođačkom i stranačkom ključu, ostvariti Tuđmanov nedosanjani san o dvjesto bogatih obitelji i tako još više produbiti jaz između bogatih i siromašnih u Hrvatskoj.

Bernardić je naveo kako je tragična činjenica da se Hrvatska nalazi među deset članica Europske unije s najnižom minimalnom plaćom pa čak 100.000 ljudi radi za plaću manju od 3.000 kuna, dok 90 posto novih ugovora biva sklopljeno na određeno vrijeme.

-Čak dvije hrvatske prosječne plaće nisu dovoljne da bi se pokrili elementarni životni troškovi jedne prosječne četveročlane obitelji u Hrvatskoj. Zbog toga SDP predlaže povećanje minimalne plaće, ali i olakšice za poslodavce kao kompenzacijske mjere. Niti jedna radnica ni radnik u Hrvatskoj ne smije raditi za manje od 4.000 kuna neto. -kaže Bernardić.

Kako bi se potaknulo zapošljavanje na neodređeno, pojasnio je Bernardić, SDP predlaže rasterećenje poslodavaca kroz olakšice na plaću od 1,7 posto. Kako bi pak, potaknuli poslodavce na zapošljavanje mladih i zapošljavanje za stalno, SDP predlaže oslobađanje od 17 posto doprinosa za sve poslodavce na rok od pet godina koji će zaposliti mlade do 35 godina starosti za stalno.

Gordan Maras je pak istaknuo kako su Vladi puna usta „borbe protiv iseljavanja i demografije kao ključnog hrvatskog problema“, no kako se, u isto vrijeme, na ključnim mjerama u borbi protiv iseljavanja, a to su povećanje plaća i sigurnost radnih mjesta, uopće ne radi.

-Zbog toga smo u Klubu zastupnika SDP-a već uputili prijedlog Zakona o povećanju minimalne plaće koji je nažalost odbijen, a sada ćemo ići s novim prijedlogom, a to je da minimalna plaća iznosi 60 posto prosječne plaće, odnosno da ona bude minimalno 4.000 kuna. -kaže Maras,

Što se tiče stimulacije ugovora na neodređeno, dodao je, da će se, prema SDP-ovu modelu, to ostvariti olakšicama kako bi poslodavci koji zapošljavaju za stalno, bili u povoljnijoj poziciji od onih koji to ne čine.

-Želimo napraviti još jedan korak naprijed u osiguravanju radnih mjesta i većih primanja. To je prioritet SDP-a u narednom razdoblju. -rekao je Maras.

Predsjednica Savjeta za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog Tanja Dalić je naglasila da se SDP-ov prijedlog o povećanju minimalne plaće namjerno vezuje uz postotak prosječne plaće, a ne apsolutni iznos, jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da plaća kroz neko vrijeme devalvira.

U tu prosječnu plaću ne smiju ulaziti dodaci, kazala je Dalić, za otežane uvjete rada, prekovremeni rad i rad nedjeljom i blagdanom, a dodala je i da će SDP u svojem prijedlogu za radno intezivne industrije omogućiti da se kroz kolektivno pregovaranje, odnosno ugovore iznos minimalne plaće nikada ne smanji više od deset posto.

Dalić je najavila da se SDP u svojem paketu mjera za ostvarivanje sigurnih radnih mjesta i većih primanja zalaže i za vraćanje pripravništva, umjesto trenutačnog stručnog osposobljavanja.

prigorski.hr