Veliko priznanje // Četiri hrvatske znanstvenice postale nove stipendistice prestižnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“

17. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Hrvatska Veliko priznanje // Četiri hrvatske znanstvenice postale nove stipendistice prestižnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“

Foto Saša Cetković


U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je 13. po redu svečana dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture.

Četiri odabrane mlade i perspektivne stipendistice su: Ana Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu), Lidija Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku), Andreina Belušić Vozila (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geofizički odsjek) i Svjetlana Dekić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek).

Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika odabralo je najuspješnije hrvatske znanstvenice te ih nagradilo za njihove svakodnevne doprinose u stvaranju društva znanja jednokratnom stipendijom u iznosu od 5000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program stipendiranja L’Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“ u Hrvatskoj je do sada nagradio 50 izvanrednih hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Cilj programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ prvenstveno je nagraditi dosadašnji trud, rad i uspjeh mladih nada hrvatske znanosti, ali i pružiti dodatan izvor motivacije, podrške i inspiracije ostalim ženama u području znanosti.

– Stipendija Za žene u znanosti za mene predstavlja prvenstveno veliko priznanje za dosadašnja odricanja, ali svakako i dodatni poticaj da se nastavim baviti znanošću. Osim financijske potpore koju ova stipendija pruža – izjavila je stipendistica Ana Barić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Predsjednik Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“, akademik Zvonko Kusić, izjavio je da ovogodišnje stipendistice priznanje zaslužuju izrazito vrijednim radovima te zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija.

Inače, u većini zemalja Europske unije žene su rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, no Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 %.

prigorski.hr