Uspješno održana druga zajednička vježba u sklopu projekta ENRAS u Ivanić-Gradu

1. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Hrvatska Uspješno održana druga zajednička vježba u sklopu projekta ENRAS u Ivanić-Gradu


Zajednička vježba interventnih vatrogasnih jedinca pograničnih područja Hrvatske i Slovenije, druga po redu, održana je u Ivanić-Gradu u četvrtak.

Kako javljaju iz Gradske uprave, vježba se održala u sklopu projekta ENRAS kojim se rješava zajednički izazov neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti u intervencijama u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja za interventne radnike, osobito vatrogasce. Na vježbi je sudjelovalo i 10 pripadnika JVP iz Ivanić-Grada od kojih će njih pet postati i instruktori za ovakav tip intervencija.

Inače, u listopadu 2018. pokrenut je dvogodišnji projekt ENRAS (ENsuringRAdiationSafety) u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske kojim se rješava zajednički izazov neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti interventnih radnika, osobito vatrogasaca, u intervencijama u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja.

Srž projekta je izrada i implementacija novog zajedničkog sustava obuke za interventne jedinice i potpisivanje sporazuma o uspostavi nove prekogranične strukture za promicanje suradnje između dviju zemalja na području sigurnosti.

Glavni cilj projekta je jačanje prekogranične suradnje između institucija koje rade na području sigurnosti, za učinkovitije intervencije u slučaju takvih nesreća te osposobljavanje, odnosno povećanje vještina i znanja interventnih jedinica (vatrogasnih postrojbi). Cilj će se postići uspostavom i provedbom prvog zajedničkog sustava obuke za sigurnu zajedničku intervenciju u graničnom području.

prigorski.hr

Facebook Comments