Uspješna kontrola astme, od koje u Hrvatskoj boluje oko 250 tisuća osoba, moguća je jedino uz kontinuirano uzimanje terapije i suradnju s liječnicima, poručili su u utorak iz Hrvatskog torakalnog društva (Toraks) u povodu Svjetskog dana astme.

Hrvatsko torakalno društvo okupilo je na online panelu vodeće domaće pulmologe na temu ukidanja nejednakosti u pristupu skrbi oboljelih od astme, stoji u priopćenju.

Istaknuta je važnosti pravovremenog prepoznavanja simptoma te bolesti te pravovremena reakcija kojom ju je moguće uspješno staviti pod kontrolu.

Svaki drugi oboljeli u Hrvatskoj ima nekontroliranu bolest koja značajno umanjuje kvalitetu njegova života.

“Stoga je izuzetno važno educirati oboljele o važnosti samokontrole, istaknuti važnost i dostupnost biološke terapije kod liječenja teške astme, ali i ukinuti nejednakosti u dijagnostičkim terapijskim postupcima”, istaknuo je na panel raspravi akademik Miroslav Samaržija.

Ukidanje nejednakosti u pristupu skrbi oboljelih od astme tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana astme, čime se dodatno naglašava potreba za jednakim postupanjem i pristupom u dijagnostici te liječenju ove kronične bolesti svim oboljelim osobama, bez obzira na životnu dob, podrijetlo i imovinski status.

Da treba pojačati svijest o astmi kao akutnoj, a ne kroničnoj bolesti, istaknuo je pulmolog Radovan Zrilić, koji je upozorio na čestu pojavu prestanka korištenja terapije u trenutku u kojem ona počinje djelovati i postizati svoj cilj, što često dovodi do pogoršanja početnih simptoma.

Većina oboljelih ima blagu i umjereno tešku astmu, dok se procjenjuje da 5-10 posto ima tešku astmu. Trenutno se oko 300 oboljelih od teške astme u Hrvatskoj liječi biološkom terapijom, na čiju je ulogu u postizanju visoke kontrole bolesti podsjetila i pulmologinja Marina Lampalo.

Specijalistica interne medicine Mirna Vergles napomenula je kako su danas čak i za teške oblike astme dostupna moderna rješenja i terapije koje pacijentima omogućavaju kvalitetan život, dok je klinička psihologinja Latinka Basara upozorila na važnost suradnje s psihologom u terapiji.

Oboljele osobe psihološku pomoć i dodatnu edukaciju mogu potražiti i u novoosnovanoj udruzi oboljelih od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-u) Udah života. Javno-zdravstvena kampanja dostupna je na Facebook stranici Astma, što je to?.