Usmrćen pas za kojega je inspekcija tvrdila da ga tumor ne boli

13. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Hrvatska Usmrćen pas za kojega je inspekcija tvrdila da ga tumor ne boli


Samo tri sata nakon što je udruga Prijatelji životinja prije dva dana objavila priču o psu Neru iz Krapine, koji se s bolnim tumorom na anusu smrzavao na lancu zbog mišljenja veterinarske inspekcije da su to primjereni uvjeti držanja, Državni inspektorat javio im je da ga je vlasnica dala usmrtiti.

Tužan kraj nesretnoga psa, koji Prijatelji životinja navode kao još jedan primjer da veterinarska inspekcija ne voli životinje, izazvao je na društvenim mrežama nepodijeljenu osudu držanja pasa na lancu!

>>Prijatelji životinja revoltirani: ‘Pas teškog zdravstvenog stanja neprestano na lancu’ – Prigorski.hr

U odgovoru na posljednju, opširnu prijavu Prijatelja životinja zbog držanja Nera stalno na lancu i uskraćivanja adekvatne veterinarske pomoći, veterinarska inspekcije je, očekivano, ponovila da „nisu utvrđene nesukladnosti u postupanja prema psu”. „Unazad više od godinu dana uputili smo niz prijava veterinarskoj inspekciji tražeći da se bolesnoga psa makne s lanca na kojemu je bio vezan 12 godina tobože čuvajući ruševni štagalj i da mu se osigura adekvatno liječenje”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

U žalbi na posljednji odgovor veterinarske inspekcije navode da je tijekom razdoblja od najmanje godinu dana pas Nero trpio bol, na što nije ukazivao samo rast tumora na anusu, krvave rane na ušima zbog buha i izgrebana dlaka s repa, već i njegov vidno mršaviji izgled i odbijanje hrane. Dobronamjerna svjedokinja ga je obilazila, tražila pomoć veterinara, a vlasnici je nudila financijsku pomoć i prijevoz Nera na pregled u veterinarsku ambulantu, što je vlasnica sve redom odbila.

Nero-zima 2021.

Dodaju da je na loše postupanje prema Neru upozorio komunalni redar, koji je naložio vlasnici da makne trule grede i crijepove, koji vise iznad psa i prijete urušavanjem, te da mu osigura kućicu, zaštitu od vremenskih nepogoda i veterinarsku pomoć. Na patnju psa ukazivali su i svjedoci i  veterinari. Jedino je lokalna veterinarska inspektorica cijelo vrijeme na sve prijave odgovarala da Nero ne trpi bol i da nije uočila da bi ga vlasnica zanemarila „s obzirom na zdravlje, smještaj i njegu”.

„Životinju se smije eutanazirati samo ako trpi jaku i neotklonjivu bol. Zašto je Nero usmrćen kada nam je inspektorica još mjesec dana prije njegove smrti napisala da mu tumor ne prouzrokuje bol? Isticala je i da mu vlasnica daje tablete protiv bolova, a navodno ga ništa ne boli. No veterinari su nam rekli da ga vlasnica nikada nije niti dovela u ambulantu radi pretraga i postavljanja dijagnoze”, kažu iz Udruge.