Dvodnevni znanstveni skup “Dr. Franjo Tuđman – život i naslijeđe” održat će se 5. i 6. svibnja u prigodi 100. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Prvoga dana raspravljat će se o ideji hrvatske državnosti u radovima Franje Tuđmana u izdanjima Matice hrvatske za vrijeme Hrvatskoga proljeća 1967. – 1971., o Tuđmanu i dvjema peticijama za oslobađanje političkih zatvorenika iz 1980., o Tuđmanu i Društvu književnika Hrvatske te o njegovu djelovanju u Matici iseljenika Hrvatske.

Bit će riječi i o Tuđmanu i Hrvatskom narodnom otporu te o odnosu hrvatske političke emigracije prema prvom hrvatskom predsjedniku i HDZ-u (1981. – 1991.),

Drugi dan skupa počinje panelom o Tuđmanovu putu od razumijevanja do primjene vojne znanosti, a u nastavku će se, uz ostalo, raspravljati o događajnim poljima i uporištu njegova djelovanja u razdoblju 1991.-1999., o Tuđmanu i međunarodnoj zajednici od proglašenja samostalnosti do međunarodnoga priznanja, o stvaranju države Hrvatske 1991., o Planu Z-4 , Tuđmanu i pravašima, Odlukama vezanima uz carinski sustav u Domovinskom ratu te o i reintegraciji hrvatskoga Podunavlja te o detuđmanizaciji.

Kako je najavila Matica hrvatska na skupu će govoriti akademik Davorin Rudolf te brojni stručnjaci, među kojima i Ivan Rogić, Josip Mihaljević, Domagoj Knežević, Ante Nazor, Ivan Tepeš, Marin Sopta, Wollfy Krašić, Zdravko Matić, Julija Barunčić Pletikosić, Ivan Radoš te Krešimir Ćosić.

Skup organiziraju Hrvatski institut za povijest, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Matica hrvatska, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski državni arhiv.