Ured EU javnog tužitelja istražuje prijavu protiv Hrvatskih šuma; nestalo 12 milijuna metara kubika drveta?

12. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Ured EU javnog tužitelja istražuje prijavu protiv Hrvatskih šuma; nestalo 12 milijuna metara kubika drveta?

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL


Europski ured javnog tužitelja u Zagrebu (EPPO) istražuje prijavu o nelegalnim radnjama u Hrvatskim šumama, koja je prije toga tri godine čekala svoj red na USKOK-u i DORH-u.  Dokumentacija koju su zaprimili je više nego obimna, a prikupljana je tijekom dugog perioda u kojem su se pažljivo pratili i uspoređivali podaci, piše Slobodna Dalmacija.

Prijavu je podnijela Udruga VIDRA – Veterani i društvena akcija, a od njihove predsjednice Vesne Grgić saznajemo koji podaci su im ukazali na sporna postupanja.

– Nadamo se da će EPPO sada, kada konačno imaju svoje prostorije, detaljno proučiti informacije o kriminalu i korupciji uz povezanost s politikom u Hrvatskim šumama, ali i šire. Vjerujem da će Tamara Laptoš napraviti posao kako treba. Iza svake riječi koju govorim o kriminalu i korupciji stoji najmanje jedan dokument, što iz poslovanja Hrvatskih šuma, što iz Ministarstva poljoprivrede, zatim državnog inspektorata i šumarske inspekcije te službenih očitovanja ministara.

Više od dvije godine odgovorno tvrdim da se radi o udruženom zločinačkom pothvatu pretjerane sječe i rasprodaje šuma. Jedan od vidova kriminalnog djelovanja je upisivanje Hrvatskih šuma na privatno vlasništvo. U nekim slučajevima su se upisali na tisuće hektara šumovitog predjela koji su zatim posjekli. U jednom slučaju na obali su se upisali umjesto prave vlasnice jer ima atraktivno zemljište koje sada prodaju kao svoje.

Drugi način kriminalnog djelovanja je što su dužni o svemu izvještavati EU, a oni samo idu s ciframa da ima sve više šuma. U stvarnosti je posve drugačije, ali oni manipuliraju brojkama. Isto tako, zemljišta koja su u stvari livade proglašavaju šumom, što je treći način nelegalnog postupanja. U desetogodišnjem periodu gospodarenja šumama u RH nedostaje oko 12 milijuna kubika drvne mase, prema njihovim službenim dokumentima.