Ukrajinsko veleposlanstvo u Hrvatskoj je jedno u nizu ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu koje je primilo “krvave pakete” sa životinjskim očima, objavilo je u petak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ukrajinska ambasada u Zagrebu nije na upit Hine potvrdila vijest niti iznijela pojedinosti, dodajući da će naknadno objaviti priopćenje na svojim mrežnim stranicama.

Pozivajući se na objavu na Facebooku glasnogovornika ministarstva Olega Nikolenka, agencije u petak prenose da su paketi, natopljeni tekućinom karakteristične boje i mirisa, također poslani ukrajinskim veleposlanstvima u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Italiji te generalnim konzulatima u Napulju i Krakovu i konzulatu u Brnu.

Taj se incident događa nakon šest pisama bombi poslanih na različite adrese u Španjolskoj, uključujući ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu, veleposlanstvo SAD-a te ured premijera Pedra Sancheza.

“Proučavamo značenje te poruke”, napisao je Nikolenko na Facebooku, dodajući da je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleb naredio svim veleposlanstvima da pojačaju osiguranje.

Nikolenko na Facebooku također navodi da je vandaliziran stan veleposlanika u Vatikanu. Izvor u veleposlanstvu u Rimu je rekao da je pred vratima ostavljen ljudski izmet.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Kazahstanu je dobilo prijetnju bombom, no to kasnije nije potvrđeno, dodaje Nikolenko u objavi na društvenoj mreži.

Veleposlanstvo u SAD-u je primilo pismo s člankom koji je kritičan prema Ukrajini, a to pismo, kao i većina ostalih, stigla je iz jedne Europske zemlje, rekao je Nikolenko ne otkrivajući detalje.