Ne samo što je na mjesec dana završio iza rešetaka, maturantu, mladom navijaču Hajduka i učeniku završnog razreda jedne dalmatinske srednje strukovne škole, na red je došla i državna matura, piše rtl.hr.

Zbog sudjelovanja u neredima na odmorištu Desinec 21. svibnja ove godine u kojem su se pripadnici Torcide sukobili s policijom određen mu je jednomjesečni istražni zatvor, no ipak je maturantu omogućen izlazak na ispite državne mature u netom završenom ljetnom roku.

Kako je potvrdio Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, mladić je, sukladno čl. 99. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, dobio priliku izići na prijavljene ispite mature unatoč tomu što mu je u tom trenutku “privremeno prebivalište” bio Okružni zatvor u zagrebačkom Remetincu. I nije jedini koji je ispite državne mature polagao u “izmještenom” objektu, odnosno izvan svoje matične škole. Filipović je Slobodnoj Dalmaciji ispričao kako je isto omogućeno i nekolicini dalmatinskih sportaša koji su se na datume pisanja nalazili izvan svojih mjesta prebivališta.

Što se tiče maturanta pritvorenika, postupak za pristupanje ispitima mature bio je sljedeći:

“Ispitni koordinator iz škole koju je mladić pohađao poslao je zahtjev da mu  se omogući polaganje mature. Nakon toga mi smo kontaktirali Županijski sud u Velikoj Gorici, koji je i odredio jednomjesečni istražni zatvor za 42 navijača Hajduka koji su sudjelovali u neredima. Sa suda je stiglo dopuštenje da se mladiću omogući polaganje ispita mature”, prepričao je Filipović.

Ta lokacija je bila izvan zatvora, ali ravnatelj Centra nije želio precizirati gdje. Maturant je na toj lokaciji polagao prijavljene ispite iz engleskog jezika te zahtjevnih izbornih predmeta fizike i informatike, a sve je prošlo u najboljem redu.

“Poduzete su sve mjere sigurnosti, a mladić je polagao ispite u pratnji dviju za to ovlaštenih osoba. Nakon ispita vraćen je u pritvor, a budući da je u međuvremenu pušten iz istražnog zatvora, preostale ispite iz hrvatskog jezika i matematike polagao je u svojoj matičnoj školi”, kaže Filipović.

“Osobe koje su bile s njim u pratnji ispričale su kako je bio vrlo discipliniran i pristojan”, otkriva ravnatelj NCVVO-a.