Udruga Roditelji u akciji – Roda izradila je besplatnu i anonimnu internetsku platformu za prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja, upozorivši da su tijekom ginekoloških postupaka žene izložene verbalnom i fizičkom nasilju te im je smanjen dostup ginekološkim pregledima.

Iz Rode su u srijedu priopćili kako su proteklih godina u hrvatsku javnost izašla brojna svjedočanstva žena o verbalnom i fizičkom nasilju tijekom različitih ginekoloških postupaka uslijed neodgovarajuće primjene analgezije i anestezije.

Također, istaknuli su, tijekom pandemije ženama je bio znatno smanjen dostup ginekološkim pregledima, a u rodilištima su vladala pravila suprotna smjernicama europskih stručnih društava.

Zbog toga je rodiljama, upozorili su, uskraćena pratnja na porodu, novorođenčad je nerijetko bila odvojena od majki, boravak u rodilištu je skraćen na minimum, a podrška majkama i novorođenčadi po otpustu bila je nedostatna.

“Unatoč učestalosti takvih iskustava, zanemariv je broj žena koje se odluče na korištenje pravnih mehanizama radi zaštite svojih prava. Jedan od razloga jest taj što takvi zaštitni mehanizmi nisu lako dostupni, pa žene ne znaju kome se obratiti”, poručili su iz Rode.

Osim toga, naveli su, obeshrabruje i dugotrajnost postupaka pred sudom, neizvjesnost ishoda i sudski troškovi, ali i nedostatak odgovarajuće pravne podrške.

“Pozivamo sve žene da prijave neprofesionalno postupanje, nepravilnost i kršenje prava ako su se osjećale poniženo, izigrano ili omalovažavano u nekoj od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj prilikom skrbi za svoje zdravlje tijekom medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja te poroda”, poručila je voditeljica projekta Branka Mrzić Jagatić.

Naglasila je da će stoga platforma za anonimnu prijavu kršenja prava žena u području zdravlja biti trajno dostupna ženama, a kroz koju se može ponuditi i pravna zaštita u obliku konzultacija s odvjetnicom i pravnicom.

“Vjerujemo da će takav oblik podrške osnažiti žene da prekinu šutnju i prijave nepravilnosti i kršenja prava, a koja u našem zdravstvenom sustavu nisu rijetkost kada je u pitanju žensko zdravlje”, istaknula je Jagatić.

Platforma se nalazi na adresi rodilista.roda.hr.