Služba za građane Hrvatskoga sabora, 13. svibnja s početkom u 10 sati, organizira osmo po redu online kviz-natjecanje „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ za učenike osmih razreda osnovnih škola.

Kviz se sastoji od 30 pitanja kojima će se provjeriti koliko učenici poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u hrvatskoj povijesti, što znaju o znamenitim pojedincima koji su dali poseban doprinos djelovanju Sabora kroz povijest, koliko poznaju suvremeni Sabor od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, njegove ustavne ovlasti i nadležnosti, djelokrug poslova i način rada, kao i prava i dužnosti saborskih zastupnika.

Na natjecanju sudjeluju učenici osmih razreda iz 57 osnovnih škola, tj. 171 učenik raspoređen u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik u timu ima svoju zamjenu.

Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na 30 pitanja kviza u vremenu od 30 minuta. Svaki učenik u tročlanom timu na svom računalu rješava natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima. Kako svako pitanje nosi jedan bod, maksimum bodova koje tim može ostvariti je 90 bodova.

Timovi s istim brojem osvojenih bodova bit će rangirani prema vremenu predaje testa.

Sukladno Pravilima natjecanja, preliminarni poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen na dan natjecanja na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora do 17 sati, a konačni poredak u ponedjeljak, 16. svibnja do 17 sati, također na mrežnim stranicama Sabora.

Svi učenici koji sudjeluju na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje sudjeluju na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora.

Informatičku podršku online kviz natjecanju osigurava CARNet.