U Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 922 novooboljelih, a na “Štamparu” je obavljeno 966 testiranja na koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer Civilne zaštite.

U Zagrebu je oko 6000 osoba u samoizolaciji.

“Zbog ovakvih brojki jasno je da će 10-ak posto oboljelih razviti tešku sliku bolesti. Trenutno zdravstveni sustav to jako teško podnosi, i danas ćemo imati sastanak s ministrom”, rekao je  Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo na konferenciji za novinare Gradskog stožera.

Zdravstveni sustav u Zagrebu otežano funkcionira, 126 zdravstvenih djelatnika je covid-pozitivno, a u ovom tjednu očekuje se i da će se aktivirati veliki kapaciteti tipa Arene. Bolnica u Rockefellerovoj će najvjerojatnije također primiti dio bolesnika, to je dogovoreno u Ministarstvu zdravstva, rekao je Jeleč.

Koronavirus je ušao u devet zagrebačkih domova za starije i u posljednja 24 sata pozitivno je 13 korisnika. Ukupno je pozitivan 101 korisnik domova za starije.

Na području PU zagrebačke zabilježeno je šest kršenja mjera samoizolacije te tri kršenja mjera Nacionalnog stožera. U Policijskoj upravi zagrebačkoj 43 zaposlenika su pozitivna, a 105 ih je u samoizolaciji, izvijestio je Stipo Mandić iz PU zagrebačke.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da bi brzi testovi na koronavirus mogli u Zagrebu biti dostupni tek krajem tjedna.

Brzi testovi, ističe Šostar, nisu toliko pouzdani kao PCR testovi, bit će  prihvatljivi za one pacijente koji imaju izražene simptome, a ostali će i dalje morati raditi PCR testove. (Hina)