Split i okolicu pogodilo je u utorak jako kišno nevrijeme, a zbog dizanja razine mora uslijed niskog atmosferskog tlaka poplavljene su ceste zbog čega je ponegdje bio otežan promet.

Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosila su se na stajaću vodu na cestama te izlijevanje mora koje je zabilježeno u Trogiru u blizini starog čiovskog mosta gdje je dionica od 150 metara ceste i zatvorena.

U jutarnjim satima na cesti iz mjesta Dubci u općini Zadvarje prema Splitu na dvije je kolničke trake palo stablo kojeg su naposljetku uklonili vatrogasci koji su i u splitskom Nazorovom prilazu micali stablo koje je palo na osobno vozilo.

Voda na prometnicama i ulicama zabilježena je i u Starigradu, Jelsi i Milni na Hvaru kao i na otoku Braču.

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo, udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, cijela je Dalmacija u središtu jesenske Genovske ciklone.

“Do 17 sati dvije se postaje ističu po broju oborina na dnevnoj bazi, i to postaja Roglići na Biokovu, gdje je palo 103 litara po četvornom metru, u Vrgorcu i Biteliću kod Hrvaca zabilježeno je 90 litara kiše po četvornom metru, a situacija u Splitu je različita. I dok je na istoku grada palo desetak litara kiše po kvadratu, na zapadu je zabilježeno 20“, ističe Popadić.

Zbog nepovoljnih su vremenskih uvjeta, prema izvješću HAK-a, u prekidu su katamaranske linije Vis – Split, Jelsa – Bol – Split, brodska linija Ubli – Vela Luka – Hvar – Split i trajektne Ubli – Vela Luka – Split, Split – Vela Luka – Ubli sa polaskom iz Splita u 5 sati, Vis-Split kao i brzobrodske linije s polaskom iz Milne za Split preko Rogača, s polaskom iz Splita za Rogač te polaskom iz Rogača za Split u 15,30 sati i ona s polaskom iz Splita za Rogač i Milnu.

U prekidu su i brodska linija Komiža-Biševo, katamaranska linija Korčula-Hvar-Split, trajektna linija Sućuraj- Drvenik kao i trajektna linija 638 Sumartin-Makarska.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na srednjem i sjevernom Jadranu brod “Marko Polo” će na međunarodnoj liniji L053 Split – Ancona umjesto večeras u 19:45 isploviti iz Ancone sutra u 6:30 sati. Ukrcaj putnika i vozila biti će u predviđeno vrijeme. Dolazak broda u luku Split je u 15 sati, javlja HAK.

Ravnateljstvo civilne zaštite: Brojne intervencije zbog nevremena u više županija

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o posljedicama olujnog nevremena koje su u priobalnim županijama u srijedu zahtijevale vatrogasne intervencije uslijed odrona i poplava, a zbog olujnog vjetra zatvorene su brojne ceste diljem zemlje te prekinute neke trajektne linije.

Županijski centar civilne zaštite Šibensko-kninske županije zaprimio je tijekom dana nekoliko dojava vezanih uz nepovoljne vremenske prilike. Radilo se o padu stabala na cestu, poplavljenim prometnicama, začepljenim odvodnim šahtovima, manjim odronima kamenja na prometnicama te jedan poziv vezan uz ispumpavanje objekta. Dojave su se odnosile i na porast razine mora u šibenskom Docu, koji je za sada uzrokovao plavljenje prometnice bez ugroze objekata.

U Zadarskoj županiji zbog velike plime otrgnuta je veća brodica s lučkoga veza, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar. Brodica je dopremljena do luke i nije bilo štete.

ŽC 112 Dubrovnik također je primio više poziva vezanih za kamenja i grane po prometnicama i u vezi prodora razine mora u prizemlje dviju kuća. Od vatrogasaca DVD-a Ston zatražene su vreće s pijeskom, kako bi se spriječilo daljnje prodiranje morske vode.

U Istarskoj županiji nekoliko je primljenih dojava vezanih uz pad stabala na cestu i odrone kamenja. Dvije dojave odnosile su se na veću količinu vode po cestama Pule i Vodnjana. Bez opskrbe električnom energijom bila su mjesta na području Općine Gračišće.

Olujno jugo koje je puhalo na području Splitsko-dalmatinske županije uzrokovalo je pad stabala na DC8 i lokalnim prometnicama, dok je nekoliko grana stabala palo i na vozila na području grada Splita. Od 13 sati sati voda i more počeli su ulaziti u podrume kuća i poslovnih prostora na području Omiša, Segeta i Kaštel Sućurca. U Omišu se rijeka Cetina izlila na dio grada – Punta, Smokvica, dio Priko. Od 14,45 sati zatvorena je cesta LC6166 Omiš-Kučiće.

Slično je bilo i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je tijekom dana na području Rijeke i okolice zbog olujnog vjetra ŽC 112 Rijeka zaprimio nekoliko dojava o srušenim stablima. Na intervenciji su bili vatrogasci JVP Rijeka, ozlijeđenih osoba nema. DVD Rab imao je u srijedu ujutro dvije intervencije: ispumpavanje mora u centru mjesta Raba (Stari grad i Trg) i privezivanje broda na Palitu.

Zbog nevremena, u prekidu su trajektne linije Stinica – Mišnjak, Brestova – Porozina i Lopar – Valbiska, katamaranske linije Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka te brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.

Zbog olujnog vjetra, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila; na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je za I. skupinu vozila, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, Krčkom mostu kao i na dionici ceste čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti Kraljevica (DC8)-čvor Križišće (A7) i dodatno za II. skupina vozila.

Zimski uvjeti proglašeni su na svim cestama Delnica i Čabra kao i na A6 između Bosiljeva II. – Kikovice i DC3 između Vrbovskog i Kikovice.

Sve žurne službe, lokalna komunalna poduzeća i cestovne službe upućene su na teren i rade na sanaciji štete. Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s čelnicima jedinica lokalne samouprave kontinuirano prate situaciju te će, u slučaju potrebe, poduzimati daljnje mjere.