Brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 „Dubrovnik“, sedmi hrvatski kontingent (7. HRVCON) s 32 člana posade upućen je u subotu, u NATO operaciju „Sea Guardian“ izvijestilo je Ministarstvo obrane.

U pratnji broda HRM-a je brod albanske ratne mornarice „LISSUS“. Zapovjednik 7. HRVCON-a je kapetan korvete Josip Župa, dok je zapovjednik raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“ poručnik bojnog broda Dino Čobo.

Uz pripadnike Hrvatske ratne mornarice, svečanom ispraćaju 7. HRVCON-a nazočio je posebni savjetnik ministra obrane ujedno i izaslanik ministra obrane RH Ivica Ušljebrka, izaslanik predsjednika Republike zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli i načelnik Odjela za operacije u tijeku Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH pukovnik Krešimir Tušek.

U sastavu NATO snaga 7. HRVCON bit će od 11. do 29. ožujka 2023. u funkciji zapovjednog broda FOCOPS-a 23/2. Područje operacije potpore miru „SEA GUARDIAN“ je u Jadranskom i Sredozemnom moru, što je ujedno i prvi put da će brod HRM-a većinu angažiranja u provedbi zadaća provesti u Jadranskom moru. Težišne zadaće koje će provoditi usmjerene su na borbu protiv terorizma, podupiranje pomorske situacijske informiranosti te doprinos razvoju regionalne pomorske sigurnosti.

Raketna topovnjača RTOP-42 ”Dubrovnik“ klase Helsinki u sastavu je Flote HRM-a. Brod je dužine 45 metara, širine 8,9 metara, dok je brzina koju dostiže 28 čvorova. Namjena broda je nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Naoružan je s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvjema puškostrojnicama PKT za blisku zaštitu.