U Hrvatskoj je registrirano više od 310 tisuća osoba sa šećernom bolesti

24. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska U Hrvatskoj je registrirano više od 310 tisuća osoba sa šećernom bolesti


Izložba “100 godina od otkrića inzulina“, s fotografijama iz razdoblje otkrića inzulina i početka njegove proizvodnje sve do korištenja tog spasonosnog otkrića koje je spasilo milijune života diljem svijeta, otvorena je u srijedu u Zagrebu.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao je izložbu u povodom stote godišnjice ovog revolucionarnog otkrića koje predstavlja prekretnicu u terapiji dijabetesa.

„Inzulin, jedno od najvećih medicinskih otkrića, prije sto su godina otkrili Frederic Banting i Charles Best. Zahvaljujući njima i serijskoj proizvodnji inzulina, od tada su spašeni milijuni života. Otkrićem inzulina kao i neprestani napretkom u liječenju osoba sa šećernom bolešću, danas osobe s dijabetesom mogu živjeti jednako dugo i kvalitetno kao i one koji nemaju dijabetes”, rekla je na otvorenju izložbe Zrinka Mach, predsjednica Saveza koji upravo provodi javnozdravstvenu i edukativnu kampanju „Pokreni se!“

U ime Ministarstva zdravstva na otvorenju u Muzičkoj akademiji u Zagrebu bio državni tajnik Silvio Bašić te najavio reaktivaciju Radne skupine Ministarstva zdravstva koja će donijeti Plan prevencije šećerne bolesti.

“Suvremeni život s nezdravom prehranom i premalo kretanja vodi do visokog broja oboljelih od šećerne bolesti. A koliko ih tek šeta gradom, a da ni ne znaju da boluju od šećerne bolesti. No, ne idu na preglede, pa ne znaju. To je nešto što se mora hitno promijeniti”, poručio je Bašić.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević pozvala je oboljele od šećerne bolesti da se cijepe protiv covida, upozorivši da je ta skupina građana posebno pogođena pandemijom.

“Važni su prevencija i liječnički pregledi na kojima, nažalost, velik broj oboljelih nije bio u ove posljednje dvije godine“, istaknula je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika.

U Hrvatskoj je, prema podacima Cro Diaba, registrirano više od 310.212 osoba sa šećernom bolesti u prošloj godini, a istraživanja pokazuju da tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih veći od 534 tisuće.

(Hina)