U Centar u Jaškovu unosi se stotinjak kreveta za privremenu izolacijsku jedinicu

16. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska U Centar u Jaškovu unosi se stotinjak kreveta za privremenu izolacijsku jedinicu

Željko Lukunić/PIXSELL


Večeras će se u Centru za rehabilitaciju u Jaškovu postaviti stotinjak kreveta za privremenu izdvojenu izolacijsku jedinicu u sustavu zdravstva, posebno za korisnike domova iz sustava socijalne skrbi koji su oboljeli od covida-19 i imaju lakše simptome, potvrđeno je u petak iz Stožera civilne zaštite.

Unatrag dva dana operativne snage Civilne zaštite ozaljskog područja uređuju taj prostor u kojem su donedavno živjeli štićenici Centra, a sada su u stanovima i kućama, to jest u zajednici.

Zamjenik načelnice Stožera Goran Franković rekao je za Hinu da će prostor biti spreman za prihvat korisnika u ponedjeljak, najkasnije u srijedu, a kada će doći prvi pacijenti, ovisi o epidemiološkim potrebama i popunjenosti bolnica u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi.

“Sve radimo prema uputama Nacionalnog stožera, a o popuni i uvjetima odlučivat će Ministarstvo zdravstva, kada eventualno budu popunjeni bolnički kapaciteti”, rekao je Franković te poželio da za tim prostorom ne bude potrebe kao što je nije bilo ni za zagrebačkom Arenom koja je proljetos bila spremna za prihvat većeg broja ljudi.

Dodao je da se zamjenjuju slavine i postavljaju kreveti, čime je njihov posao gotov, a o uvjetima, početku rada, kadru koji će tu raditi odlučit će Ministarstvo zdravstva, čije se odobrenje čeka. Vjerojatno će se više znati u utorak, kada će na predstavljanje te izolacijske jedinice biti pozvani i novinari.

Franković je istaknuo da uređenje takvog prostora treba “dići svijest građana da je epidemiološka situacija ozbiljna”, ali, dodao je, nema mjesta panici jer je deseti dan od početka zaraze većem broju korisnika Doma iz Vivodine, koji će iz karlovačke bolnice uskoro biti otpušteni i osloboditi mjesto onima koji zatrebaju liječenje.

Danas je u bolnicu smješteno 11 korisnika karlovačkog Doma “Sv. Antun” oboljelih od covida-19, testirano je oko 200 preostalih korisnika i djelatnika pa – bude li potrebno – treba osigurati prostor za izolaciju oboljelih od zdravih.

(Hina)