U spomen na pomorsku tragediju potonuća broda „Aurora“, u kojoj je prije 30 godina poginulo desetero ljudi, u dubrovačkoj luci Gruž u petak u 16.43 sati otkrivena je spomen ploča i položeni vijenci u more.

Sudar broda „Aurora“ i trajekta „Ilirija“, koji su zbog straha od agresorske vatre u punoj brzini uplovljavali u luku, dogodio se prije 30 godina točno u 16.43 sata te je jedna od najvećih katastrofa u modernoj povijesti Dubrovnika.

Jedna od preživjelih Luce Popović, tada članica ratnog Crvenog križa, prisjetila se tog kobnog popodneva.

„Normalno smo isplovili iz Cavtata. Doduše, taj dan nas je bilo puno na brodu. Navodno je brod smio primiti 80 ljudi, a bilo nas je 96. Kad sam inzistirala da se ljudi ukrcaju, jer mi je kao predstavniku Crvenog križa bilo stalo da napravim koliko mogu, jedan je vojnik okupatorske vojske rekao: ‘Dabogda se potopili’. To mi je u uhu osobito na ovaj dan“, rekla je Popović.

Dodala je kako je pred ulazom u luku Gruž Ilirija bila daleko od Aurore.

„Bila je bliže Koločepu, nego Daksi. Što smo se više približavali kopnu, Ilirija nas je stigla. Provom je udarila u lijevi bok Aurore i tri četvrtine broda našlo se u moru. Nastala je panika, ukočila sam se. Barba i ja smo s komandnog mosta kroz prozor izašli na provu. Kad je vidio da ćemo i mi pod vodu rekao mi je: ‘Skačite!’ Zajedno smo skočili. Čovjek iz Odreda naoružanih brodova me zgrabio za kosu i izvukao”, prisjetila se Popović.

„Tužan dan jer sjećanja naviru, ali sam i sretna i zahvaljujem gradonačelniku i načelnicima što su se pobrinuli da se postavi spomen ploča. Godinama o tome govorim, da želim prije nego umrem vidjeti tu ploču. Jer s ovim ljudima sam ja tonula i topila se. Bila sam posljednji brodolomac, barba i ja“, poručila je Popović.

Nakon sudara s „Ilirijom“ manja je „Aurora“, koja je plovila na ruti između Dubrovnika i tada još uvijek okupiranog Cavtata, u trenu potonula, a deset je putnika izgubilo život, među njima troje djece. Poginuli su Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.