Park Anne Frank na pulskoj Punti svečano će se danas poslijepodne otvoriti u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izraelskog veleposlanika Garyja Korena i brojnih drugih uglednika.

Kako je najavljeno iz Grada Pule, na svečanosti će biti i obitelj pokojne Anice Kovačič iz Slovenije, koja je s Annom provela posljednje dane života u koncentracijskom logoru Belgen-Bersenu.

Otvorenje Parka Anne Frank slijedi nakon što je Hrvatska početkom ožujka počela jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA).

IHRA je međuvladino tijelo uspostavljeno radi jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživanja o holokaustu. Osnovano je 1998. godine i ima 35 država članica. Hrvatska je članica od 2005. godine. U IHRA-i rade stručnjaci u sklopu radnih skupina i odbora te plenarnih sjednica koje se održavaju dva puta na godinu u organizaciji države predsjedateljice.

Nakon prošlogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, Grad Pula pokrenuo je inicijativu da se park na pulskoj Punti imenuje po djevojčici Anni Frank, jednoj od najpoznatijih žrtava holokausta.

Iz pulske gradske uprave podsjećaju kako je 2018. godine gradonačelnik Pule Filip Zoričić, tada ravnatelj pulske Gimnazije, iz Kuće Anne Frank u Amsterdamu u Pulu donio mladicu kestena, koja je posađena u parku Doma hrvatskih branitelja. Grad Pula postao je tako prvi grad u Hrvatskoj u kojem je posađena mladica kestena iz Kuće Frank. Kad je odlučeno park na Punti nazvati po Anni Frank kesten je presađen u taj park.

U petak navečer u dvorani pulske Gradske knjižnice i čitaonice profesori povijesti Igor Jovanović i Igor Šaponja održat će predavanje o Anni Frank i Anici Kovačič uz projekciju kratkog filma s isječcima intervjua žrtava holokausta.