U Imotskom je u subotu pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, svečano otkrivena spomen-ploča Žarku Domljanu, prvom predsjedniku višestranačkog Sabora u suverenoj Republici Hrvatskoj te je održana panel rasprava.

Spomen ploča rad je kiparice Marije Ujević Galetović, postavljena je na pročelju njegove rodne kuće , a današnje Gradske knjižnice “Don Mihovil Pavlinović” u Imotskom.

Povjesničar umjetnosti, leksikograf i političar, član Hrvatske demokratske zajednice dr. Žarko Domljan predsjednik je prvoga saziva višestranačkog Sabora od 30. svibnja 1990. do 2. kolovoza 1992. godine. Rođen je 1932. u Imotskom, a umro u Zagrebu 2020.

Na svečanosti Ksenija Urličić, medijska djelatnica i sestra dr. Domljana podsjetila je na njegove riječi prilikom proglašenja višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. – „Neka živi Hrvatska i neka joj je dug i sretan život”.

Na panelu su sudjelovali Doris Pack bivša predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu, koja je govorila o prijateljstvu s dr. Domljanom i o tome koliko joj je pomogao u rasvjetljavanju situacije oko Hrvatske u Jugoslaviji 90-tih godina.

Sudjelovali su i Andro Krstulović Opara saborski zastupnik HDZ-a i član prvog saziva hrvatskog višestranačkog Sabora 90-tih, Katarina Levaj Horvat, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti i Joško Belamarić iz Instituta koji su govorili o stručnosti dr. Domljana na području povijesti umjetnosti, a Tea Rogić Musa iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža o njegovom leksikografskom radu. Skupu je nazočila i saborska zastupnica Zdravka Bušić.