SVE VEĆE NEZADOVOLJSTVO MJERAMA VLADE “Ukinite namete, omogućite plaćanje PDV-a po naplati i oslobodite nas plaćanja poreza za vrijeme trajanja krize”

20. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska SVE VEĆE NEZADOVOLJSTVO MJERAMA VLADE “Ukinite namete, omogućite plaćanje PDV-a po naplati i oslobodite nas plaćanja poreza za vrijeme trajanja krize”

Davor Javorović/PIXSELL


Povodom nove inicijative “Glas Poduzetnika” koja je jučer osvanula na Facebooku, razgovarali smo s jednim od osnivača te grupe Hrvojem Bujasom, koji nam je otkrio kako je grupa pokrenuta jučer i primarno okuplja 30 poduzetnika iz svih sektora.

– Grupa je otvorena jučer, pokrenuo sam je ja sa još nekoliko kolega. U našem zahtjevu Vladi nabrojali smo sve mjere koje se hitno moraju poduzeti kako bi se spasila radna mjesta realnog sektora te kako bi se pokrenuo oporavak hrvatskog gospodarstvo – kratko nam je rekao Bujas te naglasio kako predložene mjere Vlade nisu adekvatne situaciji, nemaju efekta i kako se zbog cjelokupne situacije u 24 sata okupilo preko 10 tisuća nezadovoljnih poduzetnika i obrtnika.

Facebook grupu možete pronaći na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/groups/glaspoduzetnika/?ref=share

U cijelosti prenosimo zahtjeve inicijative “Glas Poduzetnika”.

 

Vlada Republike

Hrvatske Premijer g. Andrej Plenković

Zahtjevi Inicijative Glas Poduzetnika

ZAHTIJEVAMO DONOŠENJE HITNIH MJERA ZA SPAS RADNIH MJESTA REALNOG SEKTORA I KONAČNOG POKRETANJA OPORAVKAGOSPODARSTVA REPUBLIKE HRVATSKE.

Zahtijevamo da se za tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, koji su direktno njome pogođeni odnosno koji imaju značajan pad prihoda, omogući:

  1. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca
  2. Oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca
  3. Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci

Zahtijevamo i sljedeće trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike:

  1. Trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati
  2. Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina
  3. Trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit
  4. Trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva
  5. Pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke

Također, slažemo se s postojećim mjerama koje su već odobrene, a za koje zahtijevamo jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije:

  1. Subvencija minimalne plaće
  2. Osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva

Dodatno, predlažemo i da se razmotri mogućnost smanjenja cijena energenata.

Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati usmanjenju plaća i privilegija.

U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva.

Ispred Inicijative Glas Poduzetnika

Hrvoje Bujas, Dražen Oreščanin, Berislav Marszalek, Gordana Fabijanić

Zagreb, 20.03.2020.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments