Sve manje ptica na poljoprivrednim površinama; u 20 godina smanjio im se broj za 17 posto

31. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Sve manje ptica na poljoprivrednim površinama; u 20 godina smanjio im se broj za 17 posto

Ilustracija/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL


Izumiranje je prirodni dio evolucije ptica i događa se iz mnogih razloga poput gubitka njihovog staništa, hrane, lova, trovanja i vremenskih promjena. Nakon što je dugo godina njihov broj opadao, dobra je vijest da je kod uobičajenih ptica stabilan ili se čak povećao, piše agroklub.com

To se posebno odnosi na šumske ptice čija se populacija povećala za 9 posto između 2000. i 2019. godine. No, nažalost u Europskoj uniji i dalje ima manje vrsta nego prije nekoliko desetljeća.

Procjenjuje se da se populacija u EU svih uobičajenih vrsta smanjila za 4 posto, ali posljednjih godina pokazuje znakove oporavka. Međutim, skupina onih na tipičnim poljoprivrednim površinama opada, a od 2000. godine smanjila se za 17 posto, upozorava Europska komisija.

Ove se životinjice smatraju dobrim pokazateljima raznolikosti i cjelovitosti ekosustava jer njihove zajednice odražavaju promjene u populacijama vrsta kojima se hrane, poput insekata.

Znanstvena zajednica vjeruje da se veliki gubici u populacijama uobičajenih vrsta ptica na poljoprivrednim površinama mogu pripisati promjenama u korištenju zemljišta i poljoprivrednim praksama, kao što je nestanak malih neproduktivnih krajobraznih elemenata poput živica, šumaraka te upotreba pesticida.

Učinci toga mogli bi se ublažiti strategijom Od polja do stola, kojom se želi smanjiti ukupna uporaba i rizik od kemijskih pesticida za 50 posto do 2030. godine te strategijom EU o biološkoj raznolikosti do 2030. godine  s ciljem vraćanja najmanje 10 posto poljoprivrednog zemljište u ono s obilježjima krajolika visoke bioraznolikosti i povećati površinu pod organskim uzgojem tako da ono čini 25 posto ukupnog obradivog zemljišta u EU.

Facebook Comments