Sunčana Glavak: ‘Svim radnicima moraju biti zajamčena jednaka prava, uvjeti i zaštita’

19. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Sunčana Glavak: ‘Svim radnicima moraju biti zajamčena jednaka prava, uvjeti i zaštita’


Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjeluje na plenarnom zasjedanju koje se održava u Bruxellesu od 17. do 19. lipnja. Zastupnici između ostalog raspravljaju o sigurnosti i mobilnosti prekograničnih radnika u okviru aktualne javnozdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

Europske statistike pokazuju da više od 17 milijuna građana Europske unije živi i radi u državi članici koja nije njihova država porijekla, dok 1,5 milijuna građana dnevno migrira preko granice zbog rada.

Epidemiološke mjere koje su ograničile kretanje preko granica i uvele rigorozne provjere značajno su poremetile rad prekograničnih radnika te otkrile poteškoće u ujednačenoj primjeni radnog zakonodavstva Europske unije. Izvješća i osobna iskustva prekograničnih radnika svjedoče povredama njihovih prava u pogledu radnog vremena, minimalnih plaća, otpuštanja, zdravstvenih i sigurnosnih standarda te sanitarne zaštite.

„Vratiti se kući ili ostati kako biste zaradili za život daleko od svojih najmilijih? To je dilema koja se postavlja pred radnike koji se oslanjaju na prelazak preko granica u Europskoj uniji u trenutku kada su države članice počele zatvarati granice i ograničavati kretanje. Moramo zajamčiti jednako postupanje kao prema svim radnicima, jednaka prava, jednake uvjete rada i jednaku zaštitu. Vjerujem da je Rezolucija o europskoj zaštiti prekograničnih i sezonskih radnika u kontekstu krize prouzročene bolešću COVID-19 dobar korak u tom smjeru“, izjavila je zastupnica Glavak.

Utjecaj koronavirusa na gospodarstvo rezultirao je i smanjenjem gospodarskih aktivnosti koje vodi povećanju nezaposlenosti. Prema posljednjim podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH o iskorištenosti godišnje kvote za radnike trećih država, izdano je svega 14 posto dozvola, dok je u istom razdoblju prošle godine taj postotak bio 100 posto, a izdavane su i dodatne radne dozvole.

Rezolucija o europskoj zaštiti prekograničnih i sezonskih radnika u kontekstu krize prouzročene bolešću COVID-19 poticaj je Europskoj komisiji da se provedu mjere kojima bi se prekograničnim i sezonskim radnicima te prekograničnim poduzetnicima i samozaposlenim osobama osigurala odgovarajuća zaštita od bolesti COVID-19 i njezinih posljedica.

Uspostava digitalnog i dinamičnog sustava za identifikaciju i razmjenu podataka među državama članicama mogla bi doprinijeti borbi protiv zlouporabe i problema povezanih s pravima prekograničnih i sezonskih radnika i neprijavljenim radom te pomoći u utvrđivanju nadležnosti odgovornog sustava socijalne sigurnosti.

Facebook Comments