Pelješki most je simbol europskih vrijednosti, solidarnosti i uzajamne potpore među članicama Europske unije, istaknula je u utorak potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica na otvorenju Pelješkog mosta.

“Pelješki most nije samo važan strateški projekt Hrvatske, on je i simbol europskih vrijednosti, solidarnosti i uzajamne potpore među članicama EU-a”, istaknula je Šuica, dodavši da je “bit postojanja EU-a u premošćivanju i spajanju, u izgradnji stalnih poveznica gradeći ih na zajedničkim vrijednostima”.

“Pelješki most, ali i cijela cestovna infrastruktura najveći su projekt EU-a ikad financiran u Hrvatskoj i jedan od najvećih projekata Europske unije posljednjih godina u iznosu od 357 milijuna eura”, podsjetila je potpredsjednica EK.

Bivša gradonačelnica Dubrovnika rekla je da joj je “zadovoljstvo mi je predstavljati Europsku komisiju kao njezina potpredsjednica u ovom povijesnom trenutku za Republiku Hrvatsku, za dubrovačko područje, za naš grad, ali i za cijelu Europsku uniju”.

Šuica je naglasila da je “izgradnja Pelješkog mosta rezultat ogromnog angažmana i predanog rada jer je prvo trebalo pomiriti različite poglede i pronaći najbolje rješenje među brojnim opcijama” te čestitala u ime Komisije svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju projekta.

Novim mostom preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu povezana je Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom Hrvatske.

Europska komisija je još u svibnju 2013. naručila predstudiju izvodljivosti koja je pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga i ostatka Hrvatske.

U lipnju 2017., Komisija je odobrila Hrvatskoj 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz kohezijskog fonda za izgradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

“Ulaskom u EU počele su se otvarati financijske mogućnosti koje je trebalo znati vješto iskoristiti što je ova hrvatska vlada i učinila”, istaknula je Šuica.