U petak završava dvotjedni bijeli štrajk tijekom kojega su članovi Udruge hrvatskih sudaca (UHS) radili samo na hitnim predmetima što su nazivali mjerom upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća, a o daljnjim koracima odlučit će idućeg tjedna.

“Mjere završavaju s današnjim danom, a o daljnjim koracima odlučit ćemo na sjednici upravnog odbora zakazanoj za utorak”, kazala je Hini Vesna Horvath predsjednica jednog od zagrebačkih ogranaka UHS-a.

Horvath ističe da sudačka udruga i dalje očekuje pisani prijedlog ministarstva o povećanju plaća, o kojemu će, kako kaže, ako dođe UHS obavijestiti javnost.

O prijedlogu ministarstva koje je u javno savjetovanje u petak uputilo pravilnik kojim se predviđa povećanje naknada za dežurstva sudaca i državnih odvjetnika u UHS-u smatraju da se to povećanje odnosi na mali broj sudaca. Ističu i da povećanje tih naknada nije bilo u njihovim zahtjevima.

Prvog dana štrajka UHS je izvijestio da je odaziv na provedbu posebnih mjera upozorenja iznad očekivanja i ranijih procjena od 70 posto, dok su iz ministarstva te brojke nazvali prenapuhanima i od predsjednika viših sudova zatražili podatke o broju sudaca koji odgađaju ili ne zakazuju ročišta.

Štrajkaši dolazili na posao, ali rješavali samo hitne predmete

Tijekom bijelog štrajka suci su dolazili na posao ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok su u drugostupanjskim postupcima održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

Suci koji su sudjelovali u mjerama tako, primjerice, dva tjedna nisu radili u e-spisu, registrirali nove pravne subjekte, izrađivali rješenja o nasljeđivanju ili razvodu braka.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje obuhvaćaju osampostotno povećanje osnovice, povećanje koeficijenta prvostupanjskom pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 te uvođenje određenih materijalnih prava.

U ministarstvu ističu da će se tim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećati ukupno za više od 26 posto. Sudačka udruga je, nasuprot ponudi ministarstva od 513 eura za prvostupanjske suce, tražila povećanje plaća za 600 eura.