Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je počela sjednica optužnog vijeća koje bi trebalo ispitati financijskog vještaka iz poljskog KPMG-a Ismet Kamala i odlučiti o zakonitosti njegova nalaza u slučaju Agrokor koji je Državno odvjetništvo platilo preko 8 milijuna kuna.

Kamal je na sud došao prije 9 sati, a odvjetnici optuženih u glavnom slučaju protiv Ivice Todorića i njegovih suoptuženika novinarima su prije sjednice optužnog vijeća ponovili da je njegov vještački nalaz nezakonit.

Tvrde da su ga je umjesto posljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda već je raspravljalo tijekom prošle godine. No, 18. listopada 2021. Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.

Visoki kazneni sud (VKS) tada je objavio da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

Objava o povlačenju optužnice uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhićeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njen suprug i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, optužena zajedno s Todorićem.

Todorić je potom priopćio da je optužnica koja je njega i suradnike teretila za izvlačenja novca iz te tvrtke povučena kako bi se prikrila blamaža državnog odvjetništva u slučaju Agrokor.

Bez obzira na odluku optužnog vijeća nezadovoljna strana ima pravo žalbe pa se očekuje da će o ovom slučaju ponovno odlučivati Visoki kazneni sud.