U Ličko-senjskoj županiji, posebno u Donjem Lapcu, Srbu, Štikadi i u podvelebitskom Primorju od Karlobaga do Barić Drage, još je stotinjak korisnika bez struje, doznaje Hina u utorak kasno popodne u Elektrolici gdje očekuju da će se sutra stanje normalizirati.

Ukupno je zbog vrlo loših vremenskih uvjeta tijekom ponedjeljka i danas bez struje u županiji bilo oko 900 korisnika, napominju iz Elektrolike.

Na otklanjanju kvarova na dalekovodima, uzrokovanih olujnom i orkanskom burom i visokim i vlažnim snijegom, u protekla dva danas u ličkim prostranstvima i u podvelebitskom Primorju radi 80 montera podijeljenih u 12 ekipa.

U ime HEP-a, distribucijskog područja Elektrolika Gospić, direktor Božo Marković pohvalio je djelatnike na njihovoj požrtvovnosti da lociraju kvarove i otklone ih. Djelatnici Elektrolike unatoč dubokom snijegu, pješice ili na radnim strojevima ili motornim saonicama, dolaze do nepristupačnih mjesta kvara i penju se na dalekovod kako bi kvar otklanjali na jakom vjetru i hladnoći, rekao je Mareković.

Zato je pozvao na strpljenje korisnike koji su još bez struje.

Nekim je kućanstvima Elektrolika dostavila strujne agregate, na dva mjesta na karlobaškom području su veliki agregati, od 70 i 160 kW, koji napajaju dvije trafostanice, tako da struje ima puno domaćinstava, iako se kvar nije mogao otkloniti, dodao je.

U još dvadesetak domaćinstava dostavljeni su mali agregati.

Kvarovi se jednim djelom još ne mogu otkloniti zbog jake bure, preopasno je ili i nemoguće popeti se na neke dalekovode. Također, događa se da se teškom mukom dođe do dalekovoda preko kojeg je vjetar nanio veliku granu ili neki drugi predmet i uzrokovao kratki spoj, djelatnici uklone kvar, a onda za kratko vrijeme na drugom mjestu nastane novi kvar, kaže Mareković.

U općini Donji Lapac u naselju Nebljusi, te u Srbu toliko je nepristupačan teren i veliki kvarovi da pokušaji još nisu dali rezultate, rekao je Marković i obećao korisnicima, kojih je do stotinu, da će sutra “svakako nastojati riješiti kvar, ne bude li novih pogoršanja vremena”. Isto se očekuje za Štikadu kod Gračaca gdje je trinaest kućanstava bez struje.