Udruga ‘U ime obitelji’ upozorava: ‘Vlada premijera Plenkovića ignorira kršenja prava naših radnika’

1. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Hrvatska Udruga ‘U ime obitelji’ upozorava: ‘Vlada premijera Plenkovića ignorira kršenja prava naših radnika’

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL


Trgovine na blagdan Svih svetih, 1. studenog, uglavnom rade kao nedjeljom, o čemu smo pisali OVDJE. Udruga “U ime obitelji” u petak je na blagdan Svih svetih upozorila kako deseci tisuća naših sugrađana koji rade u trgovinama nemaju priliku današnji blagdan provesti u krugu svojih obitelji – prisjećati se svojih najbližih, moliti za njih i posjetiti njihove grobove u mjestima u kojima žive ili izvan njih.

– Većina zaposlenih u trgovinama ne primaju gotovo nikakvu plaću za rad nedjeljom i blagdanom, a većina njihovih poslodavaca drži trgovine otvorenima – zato što im je to jeftino – tvrdi Udruga “U ime obitelji”, javljaju Vijesti.hr

Navodi kako trgovkinje i trgovci spadaju u skupinu hrvatskih radnika s najnižim primanjima, a rade šest dana u tjednu za razliku od većine zaposlenih čiji radni tjedan traje pet dana.

– Unatoč brojnim zahtjevima sindikata, crkvenih institucija i građanskih udruga, uključujući i ‘U ime obitelji’, da se nedjelje i državni blagdani učine neradnima, što je već prihvaćen europski trend, Vlada premijera Plenkovića ignorira kršenja prava naših radnika i potrebu zaštite neradne nedjelje i blagdana – stoji u priopćenju Udruge “U ime obitelji”.

Spomenimo da je među rijetkim koji na blagdan Svih svetih ne radi tvrtka KTC.

prigorski.hr

Facebook Comments