Stiže novi zakon o cestama i kazne za električne romobile

17. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Stiže novi zakon o cestama i kazne za električne romobile


Kako bi se reguliralo upravljanje električnim romobilima i sličnih proizvoda na električni pogon, Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu je uputilo “Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama”.

“Uskoro ćemo riješiti i taj problem, slično kao što su to učinile druge zemlje EU, a to se, među ostalim, odnosi na dozvoljenu brzinu, gdje se njima može voziti, što, dakako, podrazumijeva i kazne za one koji se tih novih pravila ne budu pridržavali”, najavljuje zakonske izmjene ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a piše Jutarnji list.

Postojeći Zakon o sigurnosti cestovnog prometa donesen je prije malo više od godinu dana, ali iako su na gradskim prometnicama već tada bile tisuće romobila i drugih vozila na električni pogon, novim zakonom nije reguliran njihov status iako neki već mogu razviti i brzinu do 70 kilometara na sat.

Oni bi se, prema sadašnjim odredbama, morali kretati samo prostorima namijenjenim pješacima. Naime, u MUP-u su prije godinu dana objašnjavali da se e-romobili moraju kretati površinama kojima se kreću i pješaci, a njihovi vozači imaju dužnosti i obveze pješaka.