Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk pozvao je u srijedu Hrvatski sabor da deklaracijom osudi Rusiju za državni terorizam i proglasi ruske ratne zločina genocidom protiv ukrajinskog naroda.

Među zahtjevima koje je iznio u svome obraćanju zastupnicima, predsjednik Verhovne Rade pozvao je Hrvatsku da slijedi primjer baltičkih država i Poljske koje brane ulazak ruskim državljanima te da pomogne u osnutku Međunarodnog suda za ratne zločine Ruske Federacije na području Ukrajine.

Rusija je postala globalna prijetnja za sigurnost, stabilnost i blagostanje Europe i cijelog svijeta, rekao je Stefančuk i pozvao Sabor da donese deklaraciju kojom Rusiju osuđuje za državni terorizam.

“Volio bih da Sabor postane prvi parlament države članice Vijeća Europe koji će donijeti odluku koju je donijela Parlamentarna skupština Vijeća Europe 13. listopada”, rekao je.

Rusija čini masovne ratne ratne zločine na području Ukrajine, rekao je i pozvao Sabor da proglasi “ratne zločine Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine genocidom ukrajinskog naroda”.

Službeni Kijev poziva Europu i svijet na donošenje još oštrijih sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, a takav je poziv ponovio i Stefančuk Hrvatskoj.

“Pozivamo Hrvatsku da slijedi primjer Estonije, Latvije, Litve i Poljske koje su ruskim državljanima s vizama za šengen radi posla, turizma posla ili kulture zabranile ulazak na svoj teritorij jer su to proglasile pitanjem nacionalne sigurnosti.”

Priprema se osnutak Međunarodnog suda za ratne zločine Ruske Federacije počinjene na prostoru Ukrajine i Stefančuk je uvjeren da će Hrvatska u tome pomoći.

Pozvao je Hrvatsku da nastavi provoditi uspješnu praksu rehabilitacije ukrajinskih vojnika u zdravstvenim ustanovama i odmora ukrajinske djece u Hrvatskoj.

Za nekoliko tjedana Ukrajina će komemorirati žrtve Velike gladi u Ukrajini 90 godina nakon tog zločina, a Stefančuk je upoznat s time da Sabor razmatra donošenje deklaracije o priznavanju Gladomora kao genocida.

“Važno je da svjetska zajednica osudi taj teški zločin komunističkog režima protiv ukrajinskog naroda”, rekao je.

U ruskoj ratnoj agresiji ukrajinska infrastruktura ciljano je i teško razorena i zemlju očekuje cjelovita obnova u čemu su pozvani sudjelovati i hrvatski stručnjaci.

“Očekujemo hrvatske stručnjake u Ukrajini, trebat će nam hrvatsko iskustvo u izgradnji visoko kvalitetne cestovne infrastrukture”, rekao je Stefančuk.

U obraćanju dan nakon sudjelovanja na Prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme Stefančuk je zahvalio Zagrebu na “sjajnoj organizaciji” i domaćinstvu što je “hrabra i odgovorna odluka” koju donose “najbliži i odani prijatelji”.

Hrvatski sabor je već 25. veljače deklaracijom oštro osudio rusku agresiju na Ukrajinu, a to govori i o snažnim vezama dviju zemalja koje su među prvima priznale jedna drugu, kazao je.

Sabor je 5. veljače među prvima priznao neovisnost Ukrajine, a ona je hrvatsku neovisnost priznala 11. prosinca 1991.

Stefančuk je zahvalio Hrvatskoj na prihvatu 25.000 izbjeglih Ukrajinaca te na vojnoj, humanitarnoj i diplomatskoj pomoći.

Poklonio se žrtvama Domovinskog rata i naglasio da su dvije zemlje proživjele bolno iskustvo agresije na svoju neovisnost.

“Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Gospića, Irpinja i Lipika, Harkiva i Dubrovnika, Volnovakhe i Pakraca, Hostomela i Osijeka”, rekao je.

Pozvao je zastupnike da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama.

Hrvatskoj je zavalio na dosadašnjoj potpori Ukrajini da dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i pozvao da učini sve što može da joj pomogne na putu europskih i atlantskih integracija.