Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo osumnjičilo je u slučaju koji mu je ustupio Uskok Anu Stavljenić Rukavinu za zlouporabe kojima je na traženje bivšeg gradonačelnika Milana Bandića osigurala izbor ravnatelja bolnice Srebrnjak gdje je bila predsjednica Upravnog vijeća.

Nakon ispitivanja, prvookrivljena dugogodišnja Bandićeva suradnica Stavljenić Rukavina puštena je da se od optužbi za zloporabe položaja i ovlasti brani sa slobode, dok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predloženo određivanje istražnog zatvora protiv drugoosumnjičene članice upravnog vijeća (UV) Andree Šulentić koja je u UV imenovana umjesto ranije članice koja navodno nije postupala sukladno njihovim traženjima.

Stavljenić Rukavina hospitalizirana nakon što se onesvijestila u stanu

Prema pisanju medija Stavljenić Rukavina je pronađena onesviještena u svom stanu pa je prevezena u bolnicu odakle je puštena kad joj se stanje stabiliziralo

Državno odvjetništvo izvijestilo je da okrivljenice tereti da su u prvoj polovici 2020. udovoljile tadašnjem gradonačelniku koji je od njih tražio da osiguraju da za ravnatelja bolnice bude izabrana osoba koju je on odabrao.

Stavljenić Rukavina je po sumnjama tužiteljstva nakon raspisivanja javnog natječaja 3. siječnja 2020. željenom kandidatu sastavila Program rada i razvoja, što je jedan od uvjeta za javljanje na natječaj, a pri čemu je koristila informacije poznate joj kao predsjednici Upravnog vijeća.

Šulentić terete da je tako napisani program rada uvrstila u priloge uz prijavu kandidature tog kandidata koju je osobno predala u poslovnici Hrvatske pošte.

No, Stavljenić Rukavina je potom na traženje Bandića od tog kandidata zatražila da povuče svoju kandidaturu u korist drugog kandidata kako bi osigurala da taj drugi kandidat bude izabran za ravnatelja bolnice.

Poništavanje natječaja i izbor drugog kandidata

Tužiteljstvo sumnja da je Stavljenić Rukavina i tom kandidatu davala savjete i upute te tražila od drugih članova Upravnog vijeća da mu daju svoj glas, bez obzira na propisane kriterije.

Nakon što jedna od članica Upravnog vijeća nije postupila sukladno njihovim traženjima, tadašnji gradonačelnik ju je razriješio i u UV imenovao drugookrivljenu.

Odluku o razrješenju u Bandićevoj odsutnosti formalno je potpisala njegova zamjenica čime je, sumnjaju u tužiteljstvu, Bandić osigurao da potrebna većina članova Upravnog vijeća glasa sukladno njegovim traženjima.

Sumnja se da je potom donio odluku da se navedeni natječaj poništi i izabere drugi kandidat kojeg su dogovorili tadašnji gradonačelnik i prvookrivljenica.

Novi javni natječaj za ravnatelja bolnice raspisan je 5. lipnja 2020., a prije raspisivanja Stavljenić Rukavina je novog kandidata navodno pripremila za razgovor s Upravnim vijećem te koristeći njoj dostupne informacije utjecala na izradu njegovog programa rada i razvoja bolnice.

Okrivljenice su potom, sumnjaju tužitelji, po nalogu tadašnjeg gradonačelnika od ostalih članova Upravnog vijeća zatražile da glasaju za kandidata koji je većinom glasova i izabran za ravnatelja te bolnice.

Na čelno mjesto dječje bolnice Srebrnjak krajem lipnja 2020. izabran je Ivo Dumić Ćule koji je na toj dužnosti naslijedio smijenjenog ravnatelja Boru Nogala. (Hina)