Prosječna kamatna stopa na nove stambene kredite u europodručju na kraju 2022. dosegnula je tri posto, a u Hrvatskoj je iznosila 2,6 posto, piše u utorak Večernji list, navodeći da su ulaskom u eurozonu banke počele nuditi kredite s fiksnom kamatom tijekom cijelog roka otplate.

Borba s inflacijom i valovi podizanja referentnih kamata u Europi nezaustavljivo su se počeli prelijevati na uvjete kreditiranja domaćih banaka.

Iako su iz Hrvatske narodne banke ustvrdili da realno nema potrebe za podizanjem kamatnih stopa jer se bankama oslobodilo oko 14 milijardi eura “zamrznute” likvidnosti ulaskom u eurozonu, aktualna tranša državnog subvencioniranja stambenih kredita pokazuje da su ponuđene stope bitno porasle u odnosu na prošlu godinu.

Dio banaka ponudio je čak zakonski najvišu moguću signalizirajući da im je ograničenje efektivne kamate na 3,75 posto granično isplativo.

Ipak, kupnja nekretnine kreditom u Hrvatskoj trenutačno je povoljnija nego u eurozoni, a pogotovo u odnosu na kupnju u zemljama središnje i istočne Europe koje nemaju euro, piše za Večernji list novinarka Ana Blašković.