Srbija povlači sve svoje zlatne rezerve iz inozemnih sefova, Hrvatska ih uopće nema: ‘Ne znate što se događa’

12. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Hrvatska Srbija povlači sve svoje zlatne rezerve iz inozemnih sefova, Hrvatska ih uopće nema: ‘Ne znate što se događa’

Ilustracija/Pixabay


Srbija je nedavno vratila u zemlju sve rezerve zlata pohranjene u inozemstvu i trenutno ima 37,2 tone ovog plemenitog metala, u trenutačnoj vrijednosti od 1,9 milijarde eura, priopćili su za Radio Slobodnu Europu (RSE) iz Narodne banke Srbije (NBS).

Kao razloge za vraćanje zlatnih poluga iz sefova u Švicarskoj i Velikoj Britaniji NBS je navela da “u okruženju povećane globalne neizvjesnosti želi dodatno povećati sigurnost i dostupnost svog monetarnog zlata”, piše slobodnadalmacija.hr

Iako se u posljednjem desetljeću mnoge zemlje u svijetu vraćaju otkupu i skladištenju zlata kao najtradicionalnijem obliku i zaštiti od inflacije, malo je onih koje su kompletne rezerve vratile u svoje sefove. Guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković izjavila je 23. studenoga 2021. da je nakon zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “odmah, u roku od dva mjeseca, organizirala prijenos svih zlatnih rezervi u Srbiju”.

“Vučić mi je rekao kako misli da to treba biti ovdje u Srbiji, uz napomenu: ‘Ne znate što se događa.'”, rekla je Tabaković za Pink TV. NBS nije odgovorila na pitanje RSE-a o konkretnom riziku o kojem je govorio predsjednik Srbije.

S druge strane, Hrvatska je među rijetkim zemljama u svijetu koje nemaju ni grama zlatnih rezervi. Našli smo se tako u društvu Armenije, Čada, Kameruna, Konga, Eritreje, Gabona, Iraka, Nikaragve, Šri Lanke, Tadžikistana… Iz Hrvatske narodne banke svojedobno su na pitanje “Slobodne Dalmacije”o tome odgovorili da je to sasvim O.K., iako od 193 zemlje članice UN-a samo njih desetak nema svoje rezerve zlata, a među njima je, eto, i Hrvatska.

Prema podacima “World Gold Councila”, što se tiče područja bivše Jugoslavije najveće rezerve zlata ima Srbija, trenutačno spomenutih 37,2 tone.

– Hrvatska je, uz Norvešku, jedina zemlja u Europi koja nema vlastite zlatne rezerve. Nema ih od 2001. godine, kad je Hrvatska narodna banka prodala sve svoje zlatne rezerve – ukupno 13,127 tona.

Hrvatska je svoje zlato prodala po tadašnjoj tržišnoj cijeni od 276,61 američki dolar za uncu, a dio po 280,27 USD za uncu. Naše zlato je prodano za 117,2 milijuna dolara. Međutim, danas je unca zlata čak 1802,42 dolara! Pregledali smo i bazu Svjetskog vijeća za zlato, u kojoj se može vidjeti da je cijena zlata počela rapidno rasti nakon što smo se riješili 13,127 tona zlata. Dakako, cijena zlata je i padala, ali uglavnom rasla od sporne 2001. godine naovamo.