Grad Skradin prvi je u Hrvatskoj u potpunosti zamijenio cjelokupnu gradsku rasvjetu staru 20 godina pametnim LED rješenjima, a projekt zamjene gradske rasvjete vrijedan 300 tisuća eura predstavljen je u ponedjeljak u Skradinu.

Projekt je realiziran u suradnji s mađarskom tvrtkom “Tungsram” i domaćom tvrtkom “Luma Energy”, a kao njegov najvažniji rezultat ističe se godišnja ušteda energije od 70 posto i zamjetno smanjenje emisije ugljičnoga dioksida (CO2).

Postavljeno 366 jedinica pametne LED rasvjete i pametna klupa

U Skradinu je tako postavljeno čak 366 jedinica pametne LED rasvjete, a od toga je 200 jedinica postavljeno na prometnice i ulice, stotinu jedinica u centru grada, te 66 jedinica u sustavu Osnovne škole Skradin.

Uz to, Skradin je u sklopu ovoga projekta dobio i jednu pametnu klupu koja građanima nudi besplatni bežični internet i mogućnost punjenja putem USB utora osiguravajući struju kroz vlastite solarne panele.

Osim što nova LED rasvjeta predstavlja održivije rješenje za ljude i okoliš, ovaj projekt je također izvrstan primjer dobre prakse i približava Skradin na korak bliže do titule prvoga pametnog grada u regiji.

“Zahvaljujući ovom hvalevrijednom projektu, grad Skradin svijetli puno snažnije, pametnije, jeftinije i ono najvažnije, ekološki prihvatljivije. Upravo su to ključni razlozi zbog kojih smo se odlučili ostvariti ovu divnu suradnju i vrlo važan projekt između Grada Skradina i tvrtki Tungsram Grupa i Luma Energy”, rekao je skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković.

Navedeno je da je, zbog sve većih emisija CO2 i visokih troškova energije koji jako opterećuju gradske infrastrukture i proračune, ideja pametnih gradova sve češća.

Pritom se pak takve inicijative gotovo uvijek povezuju s urbanim i tehnološki razvijenim metropolama ali, kako je istaknuto, “Skradin, kao hrvatski biser kulturne baštine, uvjerava nas upravo u suprotno”.

Jer, objašnjeno je, uz veliku uštedu energije, ovaj projekt pozitivno je djelovao na ljude i okoliš, počevši od bolje osvjetljenih i sigurnijih cesta pa sve do modernizacije škole.

“Tungsram je imao ured u Zagrebu u prvoj polovici prošloga stoljeća, što predstavlja našu predanost Hrvatskoj, koju gledamo kao jedan od ključnih dijelova naše matične regije”, rekao je Joerg Bauer, predsjednik Uprave i izvršni direktor Tungsram Grupe.

Istaknuo je kako je zato za njih prirodno da u Hrvatskoj pružaju svoja najnovija i najmodernija rješenja.

“Sretni smo što prirodne ljepote ovih hrvatskih gradova obogaćujemo prekrasnim svjetlima, koja ujedno pružaju ulazne točke za Tungsramova pametna rješenja koja su korisna i za sela i veće gradove”, dodao je Bauer.

Izrazio je zadovoljstvo partnerskim odnosom s tvrtkom “Luma Energy”, kao i radost što je njihov rad vidljiv i u ovom divnom nacionalnom parku.

Tungsram Grupa i Luma Energy svoja znanja i inovacije također su primijenili i u Općini Jarmina gdje su postavili ukupno 300 LED uređaja na ceste i u školu. Riječ je o projektu vrijednu 200.000 eura koji pridonosi održivom razvoju putem ekološki prihvatljivih, pametnih rješenja s brojnim prednostima poput velike uštede energije.

(Hina)