Škoro: Ugovor za pročišćavanje otpadnih voda je podloga za korupciju

14. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Škoro: Ugovor za pročišćavanje otpadnih voda je podloga za korupciju

Matija Habljak/PIXSELL


Kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro u petak je ustvrdio da je ugovor Grada Zagreba s koncesionarom za pročišćavanje otpadnih voda “podloga za financijske vratolomije i korupciju”.

Jedino mi u Domovinskom pokretu možemo to zaustaviti, istaknuo je Škoro na konferenciji za medije na zagrebačkom Žitnjaku gdje je govorio o sustavu pročišćavanja otpadnih voda u Zagrebu.

“Potpisivanje ugovora Grada Zagreba s koncesionarom za izgradnju pročiščivača vode 2020. godine bilo je podloga za fascinantnu financijsku vratolomiju”, rekao je Škoro i dodao da su tu važne dvije tvrtke – Zagrebačke otpadne vode i Zagrebačke otpadne vode upravljanje i pogon koje posluju s Holdingom.

“U 2004. godini, Grad Zagreb je ZOV-u, temeljem Ugovora, platio nešto više od 237 milijuna kuna. Međutim, oni su osnovali tvrtku kćer koja je fakturirala ZOV-u oko 39 milijuna kuna, od čega su potrošili za rad pročistača sedam milijuna kuna. Uglavnom, od ukupnog iznosa koji Grad Zagreb uplaćuje ZOV-u, ta tvrtka svojoj tvrtki kćeri prebacuje otprilike 16 posto. U konačnici, od onoga što Grad Zagreb uplati samo 18 posto dođe do pročistača, a potom se, od toga iznosa samo pola mjesečno troši na održavanje”, upozorio je Škoro.

“Grad Zagreb će”, rekao je, “u ovom ugovornom razdoblju platiti koncesionaru 11 milijardi kuna, od toga će ZOV svojoj tvrtki kćeri prebaciti oko dvije milijarde kuna, a za trošak održavanja će biti potrošeno milijardu kuna. Sve drugo je bruto prihod prije oporezivanja”.

“Ako to nije fascinantna i sumnjiva financijska vratolomija, što je onda?”, upitao je.

Tu se, kaže, radi o sličnoj i već viđenoj priči s ugovorima za izgradnju žičare ili produžetka Branimirove.

“To što se događa ne mogu zaustaviti Tomislav Tomašević, Davor Filipović ili Jelena Pavičić Vukičević. To možemo samo mi i to snažnom revizijom tog ugovora, ali i svih drugih ugovora u Gradu Zagrebu”, zaključio je Škoro.

(Hina)

Facebook Comments